Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Μην κοροϊδευόμαστε… Το ΣτΕ νομιμοποίησε (δια της πλαγίας) τις περικοπές του 2012

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Μην κοροϊδευόμαστε… Το ΣτΕ νομιμοποίησε (δια της πλαγίας) τις περικοπές του 2012

Το σχήμα είναι οξύμωρο: Το 2015 η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του μνημονίου 2, του 2012, στις συντάξεις. Ήταν μια απόφαση βόμβα που ξήλωσε ένα μεγάλο μνημονιακό κομμάτι, άσχετα ότι οι συνταξιούχοι τα (όποια) αναδρομικά ακόμα τα περιμένουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν τότε στην αντιπολίτευση και κατήγγειλε τα μνημόνια και τις περικοπές.

Το 2016 ο Γιώργος Κατρούγκαλος , έφτιαξε τον περίφημο νόμο για το νέο ασφαλιστικό. Εκεί επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις. Ξέρετε ποια ήταν η βάση αυτού του υπολογισμού; Οι συντάξεις 31/12/2014. Οι περικομμένες συντάξεις δηλαδή που είχαν κριθεί ήδη αντισυνταγματικές με την απόφαση του 2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Και τι ήρθε τώρα να πει η Ολομέλεια του ίδιου δικαστηρίου που είχε κρίνει αντισυνταγματικές οι περικοπές;  

Πως η βάση του υπολογισμού είναι συνταγματική! Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (13-12) και μάλιστα μετά την διαρροή του αποτελέσματος της διασκέψεως παραιτήθηκε από το θέση του ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου. Τι μας λέει εν ολίγοις το ΣτΕ; Με τη μια απόφαση πως είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές και με την άλλη πως είναι  συνταγματικός ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση αυτές τις περικομμένες (με αντισυνταγματικό τρόπο) συντάξεις. Μήπως αυτό είναι μια – δια της παγίας- νομιμοποίηση των παλαιών περικοπών του 2012 , στις οποίες τελικά υπήρξε διακομματική (κατ΄ αρχήν και εκ των υστέρων) συν- ενοχή;   

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ