Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Ισμήνη Λέντζου: Η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ… ή αλλιώς το House of Cards της Κουμουνδούρου

Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολλοί. Κατανοήστε το στον ΣΥΡΙΖΑ και επικοινωνήστε το πρόγραμμά σας με επιχειρήματα σε κάθε γειτονιά και όχι με τοξικότητα και διαχωρισμό των πολιτών σε έξυπνους και βλάκες, σας αδικεί αυτή η συμπεριφορά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ισμήνη Λέντζου: Η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ… ή αλλιώς το House of Cards της Κουμουνδούρου dikastiko

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής σωστά χαρακτηρίσθηκε πολιτικός σεισμός. Πολλών Ρίχτερ μάλιστα. Εύλογα λοιπόν, σχεδόν άπαντες είναι σοκαρισμένοι από το αποτέλεσμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε με 20 μονάδες και είδε το ποσοστό της να μειώνεται κατά 12%. Ούτε στο House of Cards τέτοια εξέλιξη.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έναν υγιεινό περίπατο συντρίβοντας τους αντιπάλους του και κυρίως “περιπαίζοντας” όσους θεωρούσαν πως δεν είναι τόσο επικοινωνιακός, ατακαδόρος, θελκτικός και άλλα τέτοια. Όπως ο κ. Τσίπρας.

Το κάθε αποτέλεσμα έχει τη δική του, ξεχωριστή δυναμική. Οι 20 μονάδες έχουν τη δική τους. Είναι σχεδόν ταφόπλακα. Διότι, πέρα από την ήττα, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βαδίζει τον δρόμο προς τον δικό του Γολγοθά. Σε ελάχιστο χρόνο, ως τις 25 Ιουνίου θα πρέπει να έχει σηκώσει το ηθικό του, να έχει κινητοποιήσει τον μηχανισμό, να έχει βρει άλλο αφήγημα, το οποίο θα γίνει σαφές και θα περάσει στους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει σοβαρά να δει κι άλλη μείωση των ποσοστών του καθώς άνοιξε η όρεξη της Χαριλάου Τρικούπη. Το πολιτικό ντέρμπι των επόμενων εκλογών δεν θα είναι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αλλά ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Με τρόπαιο, τι άλλο, τον υπέρ πολύτιμο μεσαίο χώρο. Όσον έχει αφήσει η ΝΔ.

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Ή καλύτερα, πώς μπόρεσε και έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ ως εδώ; Δεν θα σταθώ στα πάμπολλα επικοινωνιακά σφάλματα, στο πολλές φορές απαράδεκτο πολιτικό στιλ, στο απόλυτα θολό διακύβευμα, στα μπερδεμένα μηνύματα. Δεν στέκομαι καν στις τεράστιες γκάφες, μία του Κατρούγκαλου και μία με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο, έβαλαν το λιθαράκι τους στην τρομερή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τις βασικές αιτίες οφείλουμε να τις αναζητήσουμε αλλού.

Πρώτον, στην τεράστια άρνηση και μέγα λάθος της Κουμουνδούρου να χαράξει ξεκάθαρη ρότα. Σαφή μπούσουλα. Τι είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Ριζοσπαστική Αριστερά; Αριστερά; Κέντρο; Σοσιαλδημοκρατία; Τι; Τούτο δεν απαντήθηκε ποτέ. Δεν μπορείς να είσαι κόμμα εξουσίας και να μην έχεις σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο. Διότι γίνεται αχταρμάς, κατά το κοινώς λεγόμενο, και φτάνεις έτσι να στέλνεις μπερδεμένα μηνύματα. Είναι άλλο πράγμα η πολυσυλλεκτικότητα και είναι άλλο πράγμα η ανυπαρξία συγκεκριμένης ταυτότητας.

Δεύτερον, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 σε συνδυασμό με την ανοδική του πορεία δημιούργησαν μία παντελώς εικονική πραγματικότητα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν ότι ο χώρος του Κέντρου τους ανήκει. Κι αφού το ΠΑΣΟΚ “πέθανε” ο μόνος διάδοχος ήταν ο Τσίπρας και το κόμμα της Κουμουνδούρου. Κάτι λάθος σας είπαν παιδιά. Τίποτα μα τίποτα δεν είναι δεδομένο στην πολιτική. Αυτό, ειδικά ως κόμμα της Αριστεράς που πρέπει να μελετά την ιστορία (του), οφείλατε να το γνωρίζετε άριστα! Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο και κανένας δεν σου ανήκει. Πόσο μάλλον οι πολίτες.

Εκφράστηκε υπεροπτικά μία κυριαρχική αντίληψη στην οποία λίγο-πολύ ή ήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ήσουν “κακός δεξιός” ή έπαιζες το παιχνίδι της ΝΔ. Το δόγμα “πας μη ΣΥΡΙΖΑ βάρβαρος” έπαιζε στις παρέες, στις συζητήσεις με τέτοιο τρόπο που απορούσες αν μιλάς με ανθρώπους που ανήκετε στον ευρύτερα ίδιο ιδεολογικό χώρο της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς. 

Και δυστυχώς η συγκεκριμένη αντίληψη συνεχίζεται, καθώς αρκετοί αναμασούν μομφές για τον “λίγο λαό μας” αλλά “αυτοί ήταν πάντα οι Έλληνες”. Ούτε κουβέντα όμως το ότι ήταν η δική τους αντίληψη και η δική τους ανυπαρξία στην άσκηση σοβαρής, μαχητικής αντιπολίτευσης, που ώθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει στις κάλπες λες και δεν ήμασταν στο 2023 αλλά στο 2012, 13 ή 14. Να συνθηματολογεί λες και η κοινωνία δεν έχει αλλάξει έκτοτε.

Όταν στην Κουμουνδούρου δεν προστατεύατε καν τους δικούς σας από το να βγαίνουν και να λένε πως δεν είναι αυτά τα αποτελέσματα και κουνούσαν το δάχτυλο στο εκλογικό σώμα. Μα… “μαλώνετε” το ίδιο εκλογικό σώμα που σας έκανε κυβέρνηση το 2015 και αντιπολίτευση με ισχυρό ποσοστό το 2019. Καλά, ένας χριστιανός δεν βρέθηκε να πει, “κρατάτε και μία πισινή”; Ένας;

Με αυτά και με αυτά, το μέλλον πάντως δεν είναι ευοίωνο. Για κανέναν μας. Είναι κακή Δημοκρατία, είναι “μισή” Δημοκρατία όταν δεν υπάρχει ο έλεγχος μίας σοβαρής αντιπολίτευσης. Και όπως φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα παίζουν μόνοι τους μπάλα για πολύ καιρό, απουσίας της όποιας δυναμικής αντιπολίτευσης (μέχρι να αναδιοργανωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ)

ΥΓ: Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολλοί. Κατανοήστε το στον ΣΥΡΙΖΑ και επικοινωνήστε το πρόγραμμά σας με επιχειρήματα σε κάθε γειτονιά και όχι με τοξικότητα και διαχωρισμό των πολιτών σε έξυπνους και βλάκες, σας αδικεί αυτή η συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ