Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Παναγιώτης Στάθης – Γρήγορη Δικαιοσύνη : Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο…

Επί 3 χρόνια παρέμενε ανενεργή η διάταξη του ΚΠΔ για την αποχή από την ποινική δίωξη (ολοκλήρωση διαδικασίας χωρίς δίκη, χαρτούρα, εργατοώρες κλπ) για πλημμελήματα. Η διάταξη, που προφανώς επιταχύνει τις διαδικασίες, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά προ ημερών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης – Γρήγορη Δικαιοσύνη : Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο… dikastiko.gr

Έχει ευθύνη η πολιτεία για τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης; Κατά τη γνώμη μου πρώτιστη. Έχουν ευθύνη οι δικαστές; Μεγάλη. επίσης κατά τη γνώμη μου. Αυτό αφορά και τους άλλους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης ακόμα και την “δικομανία των ελλήνων”. Είναι όμως μερικές φορές που λες ρε παιδί μου κοίτα που σκέφτηκαν κάτι καλό. Κι εκεί που χαίρεσαι , έρχεται η πραγματικότητα να σε προσγειώσει. Κι εξηγούμαι: Η διάταξη του άρθρου 48§1 ΚΠΔ, προβλέπει προσωρινή αποχή από την άσκηση της ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών με διάταξή του (με έγκριση πρωτόδικη) σε πλημμελήματα με απειλούμενη ποινή φυλάκισης έως τριών ετών με ή χωρίς χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα εκπληρώσει εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ορισμένους όρους, όπως ουσιώδη προσπάθεια συμφιλίωσης με τον παθόντα, καταβολή ορισμένου χρηματικού ποσού σε φιλανθρωπική οργάνωση ή κοινωφελές ταμείο κλπ. Η εκπλήρωση των τεθέντων όρων καταλήγει στην οριστική αποχή από την ποινική δίωξη (άρθρο 48§5 ΚΠΔ). Τι σημαίνει αυτό; Πως εφόσον ο κατηγορούμενος ομολογήσει την πράξη του και καταβάλλει αποζημίωση προς ικανοποίηση του δημοσίου συμφέροντος κλείνει η υπόθεση χωρίς δίκη.

Ποιο είναι το κέρδος; Οι διατάξεις αυτές οδηγούν ουσιαστικά σε αρχειοθέτηση ήσσονος ποινικής σημασίας υποθέσεων, και έχουν ως στόχο να αποσυμφορήσουν τα δικαστήρια και να μειώσουν τη δικαστηριακή ύλη. Εν ολίγοις γιατί να χάνονται τόσες εργατοώρες για “ψιλοκαυγάδες μεταξύ ιδιωτών” ή για αδικήματα μικρής απαξίας, ομολογημένα; Γιατί να ταλαιπωρείτε τόσος κόσμος αφού μπορεί να κλείσει με ευκολία και κυρίως χωρίς δίκη;

Η απάντηση ήρθε το περασμένο καλοκαίρι όταν το dikastiko.gr αποκάλυψε εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Παπαγεωργίου που παρότρυνε τους εισαγγελείς να εφαρμόσουν την διάταξη. Αυτή ισχύει από το 2019 (νέος κώδικας ποινικής δικονομίας) αλλά ελάχιστα (πιθανόν καθόλου) εφαρμόστηκε.

Είναι πραγματικά χαράς μας λοιπόν που δημοσιεύουμε πιθανότατα την πρώτη τέτοια διάταξη αποχής από την ποινική δίωξη (εισαγγελέας Γ. Νούλης). Αυτό δείχνει πως κάποιοι αφουγκράζονται και ακολουθούν το δρόμο που οι αρχαιότεροι και ανώτεροι στην ιεραρχία δείχνουν. Δηλαδή δεν θέλει κόπο, τρόπο και διάθεση θέλει….

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ