Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Μην “χαλαρώνετε” ποτέ κύριε Μαντά (και άλλα ωραία περί αστυνομικής νοοτροπίας)

"Δεν γνωρίζω γιατί εξερράγη ο κ. Μπαλάσκας, ο οποίος πιθανόν είναι καλός εκπρόσωπος των συναδέλφων του για να ψηφίζεται τόσα χρόνια. Το σίγουρο είναι πως με αυτά τα λόγια δεν βοήθησε στο χτίσιμο μιας σχέσης με την κοινωνία που θέλει να νιώθει τον αστυνομικό δίπλα της (και τον έχει ως επί το πλείστον) και όχι φόβητρο της" επισημαίνει ο Παναγιώτης Στάθης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Μην “χαλαρώνετε” ποτέ κύριε Μαντά (και άλλα ωραία περί αστυνομικής νοοτροπίας)

Η είδηση πως τελικά επιβλήθηκε μια ποινή “χάδι” για τον αστυνομικό που κατέστρεψε την ανθοδέσμη για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στις 6 του περασμένου Δεκεμβρίου, που προέκυψε σε μια στιγμή κατά την οποία η συζήτηση για την στάση της αστυνομίας γίνεται σε όλα τα επίπεδα, έχει μια διδακτική αξία: Έχει να κάνει όχι τόσο με το εύρος της ποινής (άλλωστε οι εξοντωτικές ποινές δεν είναι αυτές που θα αλλάξουν τα πράγματα) όσο κυρίως με την αξιοπιστία των λεγομένων των πολιτικών που διαχειρίζονται αυτά τα πράγματα.

Θα σου πει κάποιος “καλά στέκεσαι στο ότι η ΕΔΕ δεν τελείωσε στις 15 μέρες όπως είχε πει στη Βουλή ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης;”.

Ναι, στέκομαι και σε αυτό γιατί απλώς θα περίμενα πρώτον να είναι αξιόπιστη η δέσμευση του υπουργού και δεύτερον γιατί επισης θα περίμενα δημόσια ανακοίνωση του αποτελέσματος. Γιατί έτσι θα κοιτάξεις τον πολίτη στα μάτια και θα του πείς “ορίστε τι έκανα για αυτό που κατήγγειλες”. Δημόσια, διάφανα, καθαρά. Ετσι χτίζεται αξιοπιστία και σχέση εμπιστοσύνης.

Μέσα από διάλογο και καθαρές κουβέντες. Διάλογο όμως όχι κραυγές από καμιά πλευρά.

Σαν αυτές που αντικρίσαμε στις τηλεοπτικές οθόνες από τον συνδικαλιστή της αστυνομίας Σταύρο Μπαλάσκα ο οποίος απευθυνόμενος σε έναν από τους πιο ήπιους, θεσμικούς και με νομική βαρύτητα δικηγόρους της χώρας, τον Θόδωρο Μαντά, χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και του είπε «κύριε Μαντά χαλαρώστε. Όταν θα μιλάω εγώ για αυτά θα χαλαρώνετε κύριε Μαντά. Όταν μιλάω σε αυτά θα χαλαρώνετε κ. Μαντά».

«Τι λέτε τώρα, σε ποιον απευθύνεστε έτσι» του απάντησε ο Θεόδωρος Μαντάς, με τον Σταύρο Μπαλάσκα να λέει με ειρωνικό ύφος «πιείτε λίγο καφέ κύριε Μαντά».

Ο γνωστός ποινικολόγος του απάντησε: «αν αυτό είναι το ύφος και ο τρόπος των αστυνόμων που μετέρχονται την αστυνομία με τον πολίτη καταλαβαίνεται τι γίνεται έξω. Αν γίνονται αυτά στον αέρα, αυτές οι συμπεριφορές από θεσμικούς παράγοντες, φανταστείτε τι γίνεται πίσω από τις κάμερες».

Δεν γνωρίζω γιατί εξερράγη ο κ. Μπαλάσκας, ο οποίος πιθανόν είναι καλός εκπρόσωπος των συναδέλφων του για να ψηφίζεται τόσα χρόνια. Το σίγουρο είναι πως με αυτά τα λόγια δεν βοήθησε στο χτίσιμο μιας σχέσης με την κοινωνία που θέλει να νιώθει τον αστυνομικό δίπλα της (και τον έχει ως επί το πλείστον) και όχι φόβητρο της.

Γι αυτό (όχι ότι χρειάζεται “συνήγορο” ο κ. Μαντάς) δεν “χαλαρώνουμε” ποτέ!

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ