Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Παναγιώτης Στάθης: Ο ευτελισμός του δικαστικού αξιώματος, η απαξίωση στα μάτια των πολιτών και η “παραδοχή” με μια παραίτηση

Στο λένε στις γωνίες των διαδρόμων, στην άκρη του δικαστηρίου μην τους δει κανείς. “Ντρέπομαι”, λένε, “αυτό το πράγμα ευτελίζει το δικαστικό Σώμα”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Ο ευτελισμός του δικαστικού αξιώματος, η απαξίωση στα μάτια των πολιτών και η “παραδοχή” με μια παραίτηση dikastiko.gr

Η δικαστής, μια γυναίκα με τεράστια εμπειρία μιλούσε χαμηλόφωνα: “Ντρέπομαι”, μου είπε. “Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε πρωτοσέλιδα όχι για τις αποφάσεις μας, αλλά για όσα κάνουμε στη ζωή μας. Τη νύχτα”.

Η δικαστής, δεν μιλούσε βέβαια για τις προσωπικές επιλογές του καθενός, την σεξουαλική επιλογή του ή προτίμησή του. Αυτά, όσο δύσκολο κι αν είναι ακόμα, θεωρώ πως είναι λυμένα ακόμα και στο εσωτερικό του δικαστικού σώματος. Καλύτερο δικαστή (άνθρωπο, επαγγελματία, πολίτη κλπ) δε σε κάνει η σεξουαλική σου προτίμηση αλλά η ευθυκρισία σου και η επιστημονική σου κατάρτιση.

Απλώς η δικαστής βίωνε με εσωτερική ένταση, αυτό που βίωναν τις τελευταίες μέρες, οι περισσότεροι δικαστές και εισαγγελείς με την υπόθεση αντιπροέδρου του ΣτΕ , σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περι ναρκωτικών. Στη δικογραφία φέρονται να υπάρχουν αναφορές για τον τρόπο – μέσω ειδικών ιστοσελίδων- με τον οποπιο ήρθε σε επαφή με νεαρά άτομα, για ουσίες κλπ. Η διάσταση όμως δεν ειναι τόσο ποινική. Είναι ηθική και δεν αφορά το ίδιο το πρόσωπο αλλά αυτό που εκπροσωπεί. Ή καλύτερα εκπροσωπούσε αφού τελικά υπέβαλλε την παραίτησή του “για την προάσπιση του κύρους του δικαστηρίου”, χωρίς να αποδέχεται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Ποιά είναι η διαφορά θα μου πείτε; Θα καθίσει στο εδώλιο με μια απαξιωτική κατηγορία, χωρίς να φέρει τον τίτλο του. Θα εχει ένα “πρώην” δίπλα.

Μόνο που αυτοί οι τίτλοι είναι ισόβιοι γιατί πάνω τους κουβαλούν το ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης. Μεγάλο βάρος, αλλά απολύτως συνυφασμένο με τον ρολό τους. Γιαυτό άλλωστε και η εξαιρετική δικαστής που μου μιλούσε χαμηλόφωνα, δεν μου είπε κουβέντα για την υπόθεση. Επαναλάμβανε διαρκώς πως “έτσι απαξιώνεται ο ρόλος μας, χάνει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη”.

Και πόσο δίκιο είχε…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ