Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Παναγιώτης Στάθης: Τους πήρε μήνες (κόστισε σε εκατοντάδες αναβολές) αλλά λύνεται: Η ρύθμιση για την Νομική Βοήθεια άργησε αλλά ήρθε

Η λύση άργησε, φράκαρε το συστημα απονομής δικαιοσύνης, προκάλεσε συγκρούσεις αλλά τελικά βρέθηκε. Ψηφίστηκε η διάταξη για πληρωμή του 80% των οφειλομένων (έως 31.12.2022) αποζημιώσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Τους πήρε μήνες (κόστισε σε εκατοντάδες αναβολές) αλλά λύνεται: Η ρύθμιση για την Νομική Βοήθεια άργησε αλλά ήρθε dikastiko.gr

Η φράση του Δημ. Βερβεσού ήταν πολύ ενδεικτική: “Κάνουν κοινωνική πολιτική στις πλάτες μας”! Οι δικηγόροι εν ολίγοις ήταν απλήρωτοι επί 3 χρόνια για τη νομική βοήθεια, έναν θεσμό με βαρύ κοινωνικό πρόσημο, αφού απευθύνεται σε ευάλωτους πολίτες. Προφανώς γεγονός εξωφρενικό, αφού τα κονδύλια υπήρχαν και αναζητούνταν ο τεχνικός τρόπος εκκαθάρισης και καταβολής.

Τελικά μετά την αποχή μηνών από την συμμετοχή παροχής σε νομική βοήθεια σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων από το κράτος – άγγιζαν τα 3 χρόνια – οι δικηγόροι διακρίνουν τώρα πως επίκειται λύση στο πρόβλημα.

«Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και κινητοποιήσεις που έφθασαν στην κήρυξη στοχευμένης αποχής, με αίτημα την άμεση καταβολή των οφειλομένων αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εισήγαγε τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ολομέλειας.

Σημειώνεται ότι μόλις προ ημερών όπως έγραψε το dikastiko.gr, σε νέα απόφαση της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εισηγήθηκε στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων μελών τους από τις υποθέσεις νομικής βοήθειας και τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις υποθέσεις της νομικής βοήθειας, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος. Προανήγγειλε μάλιστα και περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, οι δικηγόροι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη νέα διάταξη. Αυτή όπως αναφέρει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων «προβλέπει την εντός διμήνου καταβολή του 80% των οφειλομένων (έως 31.12.2022) αποζημιώσεων, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, με άμεση πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων, καθώς και την καταβολή του συνόλου των νομίμων κρατήσεων (δηλ. τις εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ, ποσό το οποίο θα συμψηφιστεί με τις ασφαλιστικές εισφορές έτους 2023, ή θα επιστραφεί ως πιστωτικό υπόλοιπο σε περίπτωση που υπερκαλύπτεται το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών). Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη. Ως προς το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%), θα τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία (του άρθρου 12 του ν. 3226/2004)».

Κάλλιο αργά παρά ποτέ λοιπόν!

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ