Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Και πάλι η καραμέλα της Δικαστικής Αστυνομίας

Είναι τροπή, εμπαιγμός, γελοιοποίηση και πολλά άλλα, όσων κυβερνόντων κατά διαστήματα βγαίνουν δημόσια και εξαγγέλλουν τα περί σύστασης Δικαστικής Αστυνομίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Και πάλι η καραμέλα της Δικαστικής Αστυνομίας dikastiko.gr

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Είναι τροπή για τον απλό πολίτη, τον ψηφοφόρο πολίτη του κυβερνόντος κόμματος, το δικαστή, τον εισαγγελέα, το δικηγόρο, το δικαστικό υπάλληλο, κ.λπ., να εμφανίζεται κάθε λίγο και λιγάκι ο κάθε υπουργός Δικαιοσύνης και να εξαγγέλλει με τυμπανοκρουσίες, κόκκινα χαλιά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, είτε την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, είτε την επανίδρυση της, είτε την   στελέχωσή της, είτε την πρόσληψη προσωπικού, είτε τον τρόπο λειτουργίας της, είτε το πως θα είναι οι στολές των φαντασμάτων –πλέον- δικαστικών αστυνομικών.

Είναι τροπή, εμπαιγμός, γελοιοποίηση και πολλά άλλα, όσων κυβερνόντων κατά διαστήματα βγαίνουν δημόσια και εξαγγέλλουν τα περί σύστασης Δικαστικής Αστυνομίας. Πρόκειται για μια καραμέλα που αναμασάτε σταθερά εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια, από διάφορους υπουργούς Δικαιοσύνης, οι οποίοι συνεχίζουν την πολιτική τους πορεία, λες και δεν συμβαίνει τίποτα.

Για τους πρωτοαπασχολούμενους με το κεφάλαιο Δικαιοσύνη (και δεν είναι λίγοι αυτοί, πολιτικοί και μη) η Δικαστική Αστυνομία, πρωτοξεκίνησε με το νόμο 2145/1993,  όταν τότε υπουργός Δικαιοσύνης ήταν η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Έκτοτε παραμένει γράμμα κενό παρά τις διάφορες βαρύγδουπες  εξαγγελίες που έγιναν στο μεσοδιάστημα  για να λάβει σάρκα και οστά η Δικαστική Αστυνομία.

Πάντως, εδώ και δεκαετίες είναι πάγιο αίτημα τόσο των δικαστών και εισαγγελέων (δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.), των δικηγόρων καθώς και του νομικού κόσμου γενικότερα, η ύπαρξη και λειτουργία  της Δικαστικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητά της και την συμβολή της στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια, μια προσπάθεια που έκανε ο αείμνηστος υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος της Βουλής  Φίλιππος Πετσάλινικος δεν απέδωσε ούτε αυτή καρπούς  και η σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας έμεινε απλώς στα χαρτιά και πολιτικές δεσμεύσεις.

Για τους νεώτερους, το 2018 ο Σταύρος Κοντονής με απόφασή του συγκρότησε ειδική 7μελή νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη ίδρυση υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας αλλά και η προσπάθεια αυτή δεν ευδοκίμησε.

Τα χρόνια ωστόσο πέρασαν, οι κυβερνήσεις άλλαξαν, αλλά η πενιχρή λογική των κομμάτων και των  πολιτικών λίγο, έως καθόλου, άλλαξε  (έχει μείνει στην εποχή του «Μαυρογιαλούρου»).

Έτσι, το Φεβρουάριο του 2022 επανήλθε με φιλόδοξα σχέδια στο θέμα της σύστασης Δικαστικής Αστυνομίας ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας, συγκρότησε νομοπαρασκευαστική  επιτροπή για την επεξεργασία ιδρυτικού νόμου σύστασης της Δικαστικής Αστυνομίας. Έγιναν, οι σχετικές εξαγγελίες, δηλώσεις, υποσχέσεις, δεσμεύσεις, συνεντεύξεις και άλλα πολλά πολιτικά φιλοσοφήματα τύπου «μπλα – μπλα», χωρίς φυσικά κανένα πολιτικό  κόστος και ουσία. Και πάλι αποδείχθηκε απλά μια προσπάθεια ανέξοδης επίδειξης  δήθεν πολιτικού έργο προς το πόπολο- ψηφοφόρο.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του κ. Τσιάρα για την σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έδωσε το «πράσινο φώς» για να υλοποιηθεί το όνειρο θερινής νυκτός.

Ακολούθησε μια σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων για δήθεν προσλήψεις, για τον καθορισμό της στολής που θα φέρει το προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας (άνδρες και γυναίκες), τον οπλισμό  του και τα λοιπά εφόδια τα οποία θα φέρει επάνω του και ένα άλλο μακρύ κατάλογο.

Καθορίστηκε το διακριτικό σήμα της Δικαστικής Αστυνομίας το οποίο θα  απεικονίζει στο κέντρο   το   εθνόσημο και στο μέσον το έμβλημα της Δικαστικής Αστυνομίας, ενώ  περιμετρικά θα φέρει τη φράση: «ΕΝΕΚΕΝ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» και άλλα πολλά

Φυσικά, όλα αυτά έμειναν στα λόγια και ακόμα ο απόηχος των εξαγγελιών είναι στα αυτιά των πολιτών (ψηφοφόρων και μη του κυβερνώντος κόμματος), των υποψήφιων υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας, δικηγόρων, κ.λπ.

Χθες, έξι ημέρες μετά τον εορτασμό της Μεγαλόχαρης Παναγίας, λες και ήταν θαύμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έβαλε πάλι στο προσκήνιο το θέμα της Δικαστικής Αστυνομίας.

Νέες εξαγγελίες, νέα προκήρυξη, νέος διαγωνισμός, νέες προσλήψεις, και ξανά μανά από την αρχή την ίδια καραμέλα της σύστασης Δικαστικής Αστυνομίας. Και έχει ο θεός.

Όλοι ελπίζουν στο θαύμα της Μεγαλόχαρης, εφόσον μπορέσει και βρει τα κονδύλια για τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, που δεν είναι και λίγα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ