Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Ο υπουργός και ο αδελφός του

Οι δικηγόροι με αφορμή την επίμαχη συνέντευξη κάνουν λόγο για φοβερές παθογένειες της Δικαιοσύνης, μεγάλη κυβερνητική εθελοτυφλία και κυριαρχία της συντεχνιακής λογικής στους κόλπους των δικαστών και εισαγγελέων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Ο υπουργός και ο αδελφός του dikastiko.gr

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στον νομικό και δικηγορικό κόσμο, αλλά και στον απλό πολίτη, από τη συνέντευξη που παραχώρησε εν ενεργεία αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στον ραδιοφωνικό σταθμό RThess 94,5 της Θεσσαλονίκης, με πολιτικές προεκτάσεις και έντονη κριτική, την στιγμή που   είναι εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη και μάλιστα στο ανακριτικό στάδιο η υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και όχι μόνο.

Δεν είναι άλλη υπόθεση από αυτή με τα επεισόδια των 105 Κροατών χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ που είχαν σαν τραγικό αποτέλεσμα την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη.

Οι δικηγόροι με αφορμή την επίμαχη συνέντευξη κάνουν λόγο για φοβερές παθογένειες της Δικαιοσύνης, μεγάλη κυβερνητική εθελοτυφλία και κυριαρχία της συντεχνιακής λογικής στους κόλπους των δικαστών και εισαγγελέων.

Μάλιστα το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, σημειώνουν με νόημα οι δικηγόροι, καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πλήρως τα προβλήματα που εδώ και χρόνια κυριαρχούν και ταλανίζουν τόσο το χώρο της Δικαιοσύνης, όσο και τους πολίτες με οικονομικές επιπτώσεις και ευρωπαϊκό διασυρμό της χώρας μας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζεται από τις Κυβερνήσεις ως εργαλείο παρά ως θεσμός.

Και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η συνέντευξη αυτή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς:

1. Η υπόθεση των 105 Κροατών χούλιγκαν είναι εκκρεμής και μάλιστα όταν δόθηκε η συνέντευξη βρισκόταν ακόμα στο στάδιο της προανάκρισης.

2. Μέχρι τώρα στην ιστορία του Αρείου Πάγου κανένας, εξ όσων γνωρίζω, εν ενεργεία αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου δεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και μάλιστα επί εκκρεμούς υπόθεσης που συνδέεται άμεσα με υπηκόους άλλης χώρας. Η μόνη περίπτωση παραχώρησης συνέντευξης είναι πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ο οποίος είχε εμπλοκή στο πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα, αλλά και πάλι όταν έδωσε τη συνέντευξη είχε τεθεί σε αργία.

3. Ο εν λόγω αντεισαγγελέας, ο οποίος πρόσφατα προήχθη στον Άρειο Πάγο, είναι αδελφός εν ενεργεία υπουργού και μάλιστα υπουργού που έχει άμεση σχέση με τη Δικαιοσύνη και είναι πολιτικά προϊστάμενός του.

4. Κατά τη συνέντευξη δεν αναφέρθηκε μόνο στο νομικό ή κάποιο άλλο σκέλος της υπόθεσης των 105 Κροατών, αλλά άσκησε κριτική, στράφηκε κατά της ΕΛ.ΑΣ. και της απέδωσε ξεκάθαρες ευθύνες και επιχειρησιακή αδυναμία, (προδίκασε δηλαδή), ενώ εξαπέλυσε μύδρους για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της, λέγοντας ότι αναρριχώνται στην κορυφή όσοι κάνουν δημόσιες σχέσεις και όχι όσοι είναι ικανοί.

5. Ουσιαστικά ο εν λόγω εισαγγελέας έκανε κεκαλυμμένη πολιτική συζήτηση και κριτική, κάτι που δεν αρμόζει στα εισαγγελικά δρώμενα και δεν είθισται στον χώρο της Δικαιοσύνης εν ενεργεία δικαστής ή εισαγγελέας να κάνει απροκάλυπτα πολιτικές αναφορές.

Τι είπε ο αντεισαγγελέας

Κατά την επίμαχη συνέντευξη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

-Η Αστυνομία δεν είναι στα καλά της τελευταία.

-Όταν γίνονται κρίσεις, να μην αναλαμβάνει ο γνωστός του πολιτικού αλλά εκείνος που αξίζει. Απαξιώνουμε τους καλύτερους και τους στέλνουμε στο σπίτι τους.

-Δεν έχουμε λόγο σαν Εισαγγελία στην προαγωγή των Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο παρατηρώ ότι τα πολλά τελευταία χρόνια έχουν φύγει από την Αστυνομία ικανά στελέχη χωρίς λόγο και έχουν αναρριχηθεί σε υψηλές θέσεις Αξιωματικοί μόνο με δημόσιες σχέσεις και αυτό είναι τραγικό και φάνηκε τώρα. Θεσμικά η Αστυνομία έχει τον πρώτο λόγο στην τήρηση των νόμων. Η Εισαγγελία, οι δικαστές και τα δικαστήρια επιλαμβάνονται υποθέσεων που έρχονται από την Αστυνομία. Δεν κάνουμε εμείς συλλήψεις.

-Το πολιτικό σύστημα να καταλάβει τι γίνεται, να εισπράξει τα μηνύματα και να δράση έγκαιρα.

-Υπάρχει έλλειψη αστυνόμευσης και το θέμα της τάξης πάσχει.

-Υπάρχει «παρακράτος» που αφήνει κενό και επιτρέπει στους εγκληματίες να δρουν.

-Αναφερόμενος στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη από χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια μίλησε για ξεκάθαρες ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ