Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Το κόμμα των Συντηρητικών με ηγέτη τον Ρίσι Σούναν βρίσκεται επί κυβερνήσεως είτε ως μείζον κόμμα συνασπισμών είτε ως αυτοδύναμοι από το 2010.

Μεγάλη Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου – ΒΙΝΤΕΟ Facebook

Τις πρόωρες εκλογές στη Μ. Βρετανία που θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ το απόγευμα της Τρίτη.

“Δεν θα αφήσει ποτέ τον λαό της Βρετανίας να περάσει ανυπεράσπιστος τις σκοτεινότερες μέρες της ιστορίας του”, ανέφερε ο ίδιος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη δήλωσή του μίλησε για την οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία με την άμεση σύνδεση στην οικονομία της Βρετανίας. Ο Ρίσι Σούνακ στη συνέχεια έκανε λόγο για δύο σημαντικά ορόσημα.

«Η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά λέγοντας πως το πλάνο που εισηγήθηκε και εφάρμοσε λειτουργεί.

«Το ερώτημα είναι πλέον, πώς και ποιον εμπιστεύεστε να συνεχίσει», ανέφερε και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι οι εκλογές στη Μ. Βρετανία θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου καθώς ζήτησε από τον Βασιλιά Κάρολο τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

Πρόωρες εκλογές στη Μ. Βρετανία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το κόμμα των Εργατικών και των Συντηρητικών

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το προηγούμενο Σάββατο, το κόμμα των Εργατικών, δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προβάδισμα 18 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Η δημοσκόπηση του Opinium Research φέρει τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν το 43% των προθέσεων ψήφου, έναντι 25% των Συντηρητικών. Προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου έφερε τους Εργατικούς να έχουν προβάδισμα 16 μονάδων.

Ο Ρίσι Σούνακ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ πλέον έχουν εστιάσει πλήρως την προεκλογική τους μάχη στην οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης του Opinium, οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα στα οικονομικά ζητήματα, με τους ψηφοφόρους να προεξοφλούν πως θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δημοσίου και θα βελτιώσουν την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.

Η δημοσκόπηση του Opinium έγινε μέσω διαδικτύου σε δείγμα 2.029 ενηλίκων από τη 15η ως τη 17η Μαΐου.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, που εκτελέστηκε για λογαριασμό της εφημερίδας “The Times” και δημοσιεύθηκε την 9η Μαΐου 2024, έφερε τους Εργατικούς να προηγούνται με πολύ πιο εντυπωσιακή διαφορά – 30 εκατοστιαίων μονάδων – ως προς τις προθέσεις ψήφου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Συντηρητικοί βρίσκονται επί κυβερνήσεως είτε ως μείζον κόμμα συνασπισμών είτε ως αυτοδύναμοι από το 2010. Ωστόσο, η περίοδος αυτή “σημαδεύτηκε” από το Brexit, τον νέο κορονοϊό και τις επιπτώσεις αυτών των δύο περιστάσεων στην οικονομία της χώρας.