Σάββατο 04 Μαϊου 2024

Σουζάνα Κλημεντίδη: Άκυρη αναγκαστική εκτέλεση λόγω αοριστίας ποσού

Ειδικότερα, αρκεί να προκύπτει από την επιταγή εκτελέσεως η αιτία της απαιτήσεως, η οποία, άλλωστε, θα προκύπτει από το αντίγραφο του τίτλου, κάτω από το οποίο γίνεται η επιταγή, καθώς και η οφειλή κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα. Εφόσον έχει γίνει ο διαχωρισμός αυτός, η επιταγή παρουσιάζει πληρότητα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σουζάνα Κλημεντίδη: Άκυρη αναγκαστική εκτέλεση λόγω αοριστίας ποσού dikastiko.gr

Οι απαιτήσεις διαφάνειας για την ακώλυτη διεξαγωγή της αναγκαστικής εκτέλεσης εκπορεύονται από τις δυσμενείς συνέπειες που συνεπάγεται η ικανοποίηση των ουσιαστικού δικαίου αξιώσεων του δανειστή σε βάρος του οφειλέτη. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων απαιτήσεων, ο περιορισμός της απαίτησης του ποσού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις αποτελεί ισχυρή όψη διαφάνε​ιας για την ομαλή διεξαγωγή της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Υπό τις παραπάνω αναγκαίες εγγυήσεις διαφάνειας είναι πάγια εδραιωμένο σε θεωρία και νομολογία ότι ο περιορισμός της απαίτησης, για να είναι ορισμένος, απαιτείται ο προσδιορισμός και η εξειδίκευση του περιορισμού της, ώστε να καθίσταται σαφές για ποια ακριβώς κονδύλια, από τα οποία απαρτίζεται η συνολική απαίτηση, εκδίδεται η διαταγή πληρωμής, διαφορετικά καθίσταται αυτή ανεκκαθάριστη. Μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά προς την κατεύθυνση αυτή παρουσιάζει και η διάταξη του άρθρου 924 ΚΠολΔ, εκ της οποίας συνάγεται ότι η επιταγή, ως πρώτη πράξη της αναγκαστικής εκτέλεσης, πρέπει να περιέχει σύντομη αναφορά του ποσού, που οφείλεται, χωρίς να είναι ανάγκη να εκτίθεται το ιστορικό κάθε κονδυλίου. Ειδικότερα, αρκεί να προκύπτει από την επιταγή εκτελέσεως η αιτία της απαιτήσεως, η οποία, άλλωστε, θα προκύπτει από το αντίγραφο του τίτλου, κάτω από το οποίο γίνεται η επιταγή, καθώς και η οφειλή κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα. Εφόσον έχει γίνει ο διαχωρισμός αυτός, η επιταγή παρουσιάζει πληρότητα. Ωστόσο, στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία η επιταγή δεν περιέχει τα προαναφερόμενα στοιχεία, επέρχεται ακυρότητα που κηρύσσεται από το δικαστήριο, εφόσον, κατά την κρίση του, από την αοριστία της επιταγής προκαλείται στον οφειλέτη δικονομική βλάβη, που δεν μπορεί να επανορθωθεί με άλλο τρόπο, παρά μόνο με την κήρυξη της ακυρότητας.

Κατ’ επέκταση λοιπόν, η επίκληση του συγκεκριμένου λόγου, από κοινού με πλήθος νομολογιακών περιπτώσεων που έχουν θέσει φρένο σε στάδια αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω αοριστίας ως προς τον περιορισμό του ποσού, αποτελεί πολύτιμη δικλείδα ασφαλείας στα οικονομικά συμφέροντα των οφειλετών.

*Της Σουζάνας Κλημεντίδη, Δικηγόρου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr