Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Γ. Κώτσηρας για Κιβωτό: “Θα γίνουν τα πάντα για να προχωρήσει η υπόθεση” – Πότε θα ασκηθούν ποινικές διώξεις – ΒΙΝΤΕΟ

Τα ελαφρύτερα κακουργήματα που ερευνώνται έχουν ποινές 10 με 15 έτη, σημείωσε ο δικηγόρος Γ. Μαρακάκης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Κώτσηρας για Κιβωτό: “Θα γίνουν τα πάντα για να προχωρήσει η υπόθεση” – Πότε θα ασκηθούν ποινικές διώξεις – ΒΙΝΤΕΟ υπ. Δικαιοσύνης

Για τις εξελίξεις των ερευνών σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου» μίλησαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας και ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης. Έπειτα από την εισαγγελική εντολή που απαγορεύει την παρουσία του πατέρα Αντωνίου σε οποιαδήποτε δομή της οργάνωσης, την Παρασκευή ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του ίδιου και άλλων δέκα φυσικών προσώπων για την τέλεση τεσσάρων κακουργημάτων, εκ των οποίων και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

«Οι εισαγγελικές αρχές και όσοι διερευνούν τη συγκεκριμένη υπόθεση θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και τα υπάρχοντα στοιχεία και από εκεί και πέρα θα γίνει το παν δυνατό προκειμένου να μπορέσει η υπόθεση να προχωρήσει στο νομικό της πλαίσιο. Είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ως πολιτεία και άλλους ανηλίκους να μιλήσουν για οποιαδήποτε υπόθεση» δήλωσε ο υφυπουργός, Γιώργος Κώτσηρας.

Κιβωτός του Κόσμου

eurokinissi

Επισήμανε την αλλαγή που έγινε στον Ποινικό Κώδικα που επιτρέπει πλέον σε ανηλίκους να καταγγείλουν την κακοποίησή τους και μετά την ενηλικίωσή τους.

«Ό,τι έχει να κάνει με ανηλίκους, οι ποινές πήγαν στο μέγιστο δυνατό. Αναφέρω ενδεικτικά τον βιασμό ανηλίκου που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, η αποπλάνηση από πλημμέλημα έγινε κακούργημα…όλα τα αδικήματα που έχουν να κάνουν με ανηλίκους διώκονται αυτεπαγγέλτως» επισήμανε ο υφυπουργός.

Κιβωτός του Κόσμου: Τι δήλωσε ο Γ. Μαρακάκης για το νομικό πλαίσιο της υπόθεσης και την άσκηση ποινικών διώξεων

Ο δικηγόρος Γ. Μαρακάκης, ερωτώμενος για την απαγόρευση που τέθηκε στον π. Αντώνιο να μην πεησιάζει τις δομές ανέφερε, «Όταν αυτή η δομή έχει μέσα εκατοντάδες παιδάκια τα οποία μπορεί να έχουν υπάρξει θύματα ή μπορεί με κάποιο τρόπο οι καταθέσεις τους να αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας και να βοηθήσουν τις Αρχές είναι πολύ λογικό πως ο ερευνώμενος δεν μπορεί να είναι κοντά σε αυτόν τον χώρο».

«Το ότι δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, μπορεί να είναι και καλό. Και πρέπει οι εισαγγελικές αρχές όταν έχουν να κάνουν με υποθέσεις τέτοιου βεληνεκούς και με ανήλικα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να έχουν και “τσιμεντωμένα” στοιχεία» συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς χειρίζονται τα μέσα ενημέρωσης την υπόθεση ώστε να μην «κανιβαλίζεται» οριζοντίως όλος ο εκκλησιαστικός χώρος.

Γιάννης Μαρακάκης

fb

«Το ότι είμαστε σήμερα εδώ και μιλάμε για ερευνώμενα κακουργήματα και σκάνδαλα μέσα στην “Κιβωτό” γίνεται διότι βρήκε θάρρος ένα παιδί 19χρονο να κάνει την καταγγελία. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο όλα αυτά θα ήταν παραγεγραμμένα» συμπλήρωσε ο κ. Μαρακάκης.

.Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαρακάκης δήλωσε πως τα ελαφρύτερα κακουργήματα που ερευνώνται έχουν ποινές 10 με 15 έτη.

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: MEGA

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ