Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Κ. Τσιάρας: Ανεξάρτητη και λειτουργική η Δικαιοσύνη και στον καιρό του κορονοϊού – ΦΩΤΟ

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας δεν έχει πληγεί, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του. Τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτήν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Ανεξάρτητη και λειτουργική η Δικαιοσύνη και στον καιρό του κορονοϊού – ΦΩΤΟ eurokinissi

Στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας ως ενός από τους τρείς πυλώνες που στηρίζουν το οικοδόμημα των κοινών αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, προεδρεύοντας σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα με τους υπουργούς Δικαιοσύνης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως υπογράμμισε η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και λειτουργική, ακόμα και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, ενώ τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης ενός κοινού νομικού πλαισίου και την εφαρμογή πολιτικών που διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και αναφέρθηκε στα μέτρα που μπορούν να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις για την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής νομικής βοήθειας, την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα και μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Η τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο «Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και Κράτος Δικαίου» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών. Στο πλαίσιο της συζήτησης οι συμμετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν τις απόψεις επί των ανωτέρω ζητημάτων και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα εθνικά δικαστικά συστήματα και την εμπειρία υπό συνθήκες πανδημίας.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα. Marija Pejčinović Burić, μεταξύ άλλων, παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιο δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δικαιοσύνη, το οποίο εδράζεται στους πυλώνες της εξασφάλισης της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας των δικαστικών λειτουργών.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μήνυμά του ο Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, ο κ. Didier Reynders αναφέρθηκε στην μακρά συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα Κράτους Δικαίου.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), ο κ. Ramin Gurbanov παρουσίασε, την Έκθεση Αξιολόγησης του 2020 σχετικά με τις κύριες τάσεις των δικαστικών συστημάτων των 45 Ευρωπαϊκών κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Στη Διάσκεψη έκαναν επίσης παρεμβάσεις ο κ. Rik Daems, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Róbert Ragnar Spano, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Gianni Buquicchio, Πρόεδρος της Επιτροπής Βενετίας και η κα Nina Betetto, Πρόεδρος της του Συμβουλευτικού Συμβουλίου των Ευρωπαίων Δικαστών (CCEJ).

Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης ο κ. Τσιάρας, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα, εξέφρασε τη βεβαιότητα για την επιτυχία της επικείμενης Γερμανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ευχήθηκε η επόμενη συνάντηση Υπουργών Δικαιοσύνης να πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία όλων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ