Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Υπουργικό Συμβούλιο: Η ώρα της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης και το μήνυμα που θα στείλει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπουργικό Συμβούλιο: Η ώρα της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης και το μήνυμα που θα στείλει

Οι επιλογές σε θέσεις ευθύνης στην ηγεσία της Δικαιοσύνης πέραν του υπηρεσιακού σκοπού που εξυπηρετούν (αρτιότητα, νομική κατάρτιση κλπ) έχουν προφανώς και μια δυναμική συμβολισμού. Μην ξεχνάμε πως η Δικαιοσύνη έχει πέραν του δικαιοδοτικού ρόλου της και την υποχρέωση να αποπνέει αξιοκρατία και δίκαιο.

Ανεξάρτητα από πολιτικά κίνητρα, που μπορεί κάθε κυβέρνηση να έχει, σίγουρα οι εικαζόμενες επιλογές για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενέχουν έντονα το στοιχείο της αξιοκρατίας. Κι αυτό γιατί όλες οι πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων/νο Τσιάρα  να προτείνει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο (το οποίο επίσης σήμερα εκτιμάται πως θα επιλέξει την νέα ηγεσία)   δυο πρόσωπα που συγκεντρώνουν πρώτα από όλα την αποδοχή των συναδέλφων τους.

Τσαλαγανίδης- Πλιώτας

Όπως έγραψε εξ αρχής το dikastiko.gr  οι προτάσεις του Υπουργού, αναμένεται να είναι τα δυο πρόσωπα τα οποία πλειοψήφησαν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Συγκεκριμένα για την προεδρία του Αρείου Πάγου αναμένεται να επιλεγεί ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ένα πρόσωπο γενικής αποδοχής και πολύ υψηλής νομικής κατάρτισης. Ο κ. Τσαλαγανίδης παρά το γεγονός ότι δεν είναι πρώτος στην επετηρίδα, εντούτοις , είναι ο αρχαιότερος δικαστής του Αρείου Πάγου, δεδομένου ότι το 2017 επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και προεδρίας στον Άρειο Πάγο της Βασιλικής Θάνου , παραλήφθηκε από την προαγωγή σε αντιπρόεδρο. Η – μη- επιλογή ουσιαστικά προκάλεσε έκπληξη , δεδομένης της υψηλής νομικής αρτιότητας του δικαστή, αλλά μόνον σε όσους αγνοούσαν τα του Αρείου Πάγου. Καθώς ηταν γνωστό τότε ότι ο κ. Τσαλαγανίδης, συμμετέχοντας στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αλλά και σε διάφορες πειθαρχικές υποθέσεις είχε ταχθεί αρκετές φορές κατά των εισηγήσεων της κας Θάνου. Ο κ. Τσαλαγανίδης αποχωρεί από το σώμα τον Ιούνιο του 2020.

Υπενθυμίζεται πως στη διάσκεψη των προέδρων πλειοψήφησε ο κ. Τσαλαγανίδης και ακολούθησαν  η  Πηνελόπη Ζωντανού και η Αγγελική Αλειφεροπούλου, η οποία εκτελεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου στον Αρειο Πάγο μετά την αποχώρηση στο τέλος Ιουνίου του Βασίλειου Πέππα.

Στην Εισαγγελία

Για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η πρόταση του κ. Τσιάρα  αναμένεται να είναι ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος είναι δεύτερος αρχαιότερος στην επετηρίδα, μετά τον Δημ. Δασούλα, ο οποίος αποχωρεί από το σώμα σε 8 μήνες.

Ο κ. Πλιώτας , είναι πρόσωπο πολύ υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και εξαιρετικός νομικός, όπως λένε όλοι στον Άρειο Πάγο. Η αποδοχή που απολαμβάνει μεταξύ των συναδέλφων του, αποτελεί εχέγγυο πως θα επανέλθει η ηρεμία στην κορυφή της Δικαιοσύνης, η οποία είχε διασαλευθεί τον τελευταίο καιρό επιφέροντας πλήγματα στο κύρος της Δικαιοσύνης. Το γεγονός δε ότι αποχωρεί από το σώμα σε 3 χρόνια αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο που συνηγορεί υπέρ του. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι προέρχεται από τους εισαγγελείς, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον εισαγγελικό κλάδο, μιας και η κυβέρνηση μπορεί για εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επιλέξει είτε εισαγγελικό λειτουργό είτε δικαστή.

Ο Βας. Πλιώτας πλειοψήφησε στη διασκεψη των προέδρων ενώ ως συνυποψήφιοί του υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή οι αντεισαγγελείς Δημήτριος Δασούλας, που εκτελεί προσωρινά χρέη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συνταξιοδοτείται τον προσεχή Ιούνιο, και Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επίσης εξαιρετικά ικανός εισαγγελικός λειτουργός που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη διερεύνηση  της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ