Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Στα “άδυτα” του Πειθαρχικού του Αρείου Πάγου – Οι  απίστευτοι διάλογοι των Αρεοπαγιτών με υπό απόλυση δικαστικούς

Η πρωτοδίκης που από...“σεβασμό στους πολίτες” δεν έπαιρνε αναρρωτικές άδειες αλλά στοίβαζε εκατοντάδες δικογραφίες που αρνείτο να τις επιστρέψει (!!!) και ο εφέτης που έβλεπε...πράκτορες να τον ακολουθούν!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Στα “άδυτα” του Πειθαρχικού του Αρείου Πάγου – Οι  απίστευτοι διάλογοι των Αρεοπαγιτών με υπό απόλυση δικαστικούς dikastiko.gr

Τι “ακούν” άραγε οι Αρεοπαγίτες της Πειθαρχικής Ολομέλειας που αποφασίζει για την παύση όχι από τα καθήκοντά τους δικαστικών λειτουργών οι οποίοι επιδεικνύουν μη επιτρεπτή συμπεριφορά ή δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους; Η αξιοσημείωτη κινητοποίηση των σχετικών διαδικασιών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ποινικής και Πολιτικής δικαιοσύνης της χώρας, πέραν της προφανούς ωφέλειας για την εσωτερική “αυτοκάθαρση” με στόχο την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, προσφέρει και στιγμιότυπα τα οποία μεν προκαλούν γέλωτα πλην προκαλούνται και ερωτηματικά δεδομένου ότι εκφέρονται (αυτοί οι διάλογοι) από πρόσωπα που έχουν ταχθεί να κρίνουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Για αυτό ακριβώς η αυτοκάθαρση όπως επιχειρείται (με τουλάχιστον 30 απολύσεις συν τις παραιτήσεις πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία που ανεβάζουν τον αριθμό) έχει τόση σημασία. Ορισμένοι διάλογοι, πoυ καταγράφει το dikastiko.gr , είναι απολύτως ενδεικτικοί.

Ο εφέτης που έβλεπε…πράκτορες

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Εφέτη, που εν τέλει παύθηκε από το δικαστικό σώμα, ο οποίος επιδείκνυε (και ενώπιον της ολομέλειας) αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά , εντοπίζοντας μάλιστα και…πράκτορες που τον ακολουθούσαν. Σκεφτείτε τώρα εφέτη, δικαστή δεύτερου βαθμού, να μπαίνει σε σούπερ μάρκετ να αγοράζει προϊόντα αξίας 14€ να πηγαίνει στο ταμείο φωνάζοντας “είμαι φορέας του κορονοϊού” για να παρακάμψει τη σειρά των πελατών. Να πληρώνει , να βγαίνει έξω και να μπαίνει σε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες ( ήταν στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, όπως διαπιστώθηκε μεταγενέστερα). Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και οι δυο αστυνομικοί ζήτησαν να τους δώσει ταυτότητα και άδεια οδήγησης. Ο Εφέτης αρχικά αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και αντί της άδειας οδήγησης του αυτοκινήτου έδωσε στους αστυνομικούς παλιά άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου.

Στην συνέχεια οι αστυνομικοί τον ρώτησαν για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί και μέσα στο αυτοκίνητο και εκείνος απάντησε ότι κάθεται εκεί «και ξύνει τα αρχί…του και να πάνε και αυτοί να του τα ξύσουν», ενώ συγχρόνως τους είπε αν θέλουν να βρουν τα στοιχεία του, να τα αναζητήσουν στο κομπιούτερ, εννοώντας της ΕΛ.ΑΣ. «Θα δείτε τι θα πάθετε», φέρεται να τους είπε. Ο εφέτης ξαφνικά βγήκε από το αυτοκίνητο και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν, αλλά όταν εκείνος αντέδρασε τον έριξαν στο έδαφος και του φόρεσαν χειροπέδες. «Ψάξτε, έχω ναρκωτικά..Αρχ… εσένα θα σε γαμ…», φέρεται να φώναζε. Τελικά η υπόθεση έφτασε σε αλληλομηνύσεις μεταξύ αστυνομικών και εφέτη. Όπως αποκαλύφθηκε στον εφέτη και κατά το παρελθόν (2021) είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης 6 μηνών για απρεπή συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.

Οι διάλογοι

Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι ενώπιον της Ολομέλειας: «Δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεων του ως δικαστικού λειτουργού και στερείται του απαιτούμενου για δικαστικό λειτουργό ήθος, ενώ θίγει σοβαρά το κύρος του ίδιου και της Δικαιοσύνης», είπε η εισηγήτρια.

Είχα βγάλει τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και τις είχα στο παρμπρίζ, επειδή «ήθελα να βάψω τις προσόψεις του αυτοκινήτου”, είπε εκείνος ενώ αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα!

Σε ερώτηση της προέδρου της Ολομέλειας για το λόγο που όλοι οι εμπλεκόμενοι στράφηκαν εναντίον του, εκείνος απάντησε ότι “η συμπεριφορά τους ήταν προβοκατόρικη, ήταν πράκτορες και προσπάθησαν να τον εμφανίσουν ως επικίνδυνο”!

Ακόμη, ανέφερε ότι έχει διατελέσει ανακριτής και ξέρει τι διαδικασίες ακολουθούν οι αστυνομικοί οι οποίοι παρανομούν και ότι ο αστυνομικός που κτύπησε κατά τη σύλληψή του “αυτοτραυματίστηκε!

Ο “σεβασμός της πρωτοδίκου”

Σε άλλο ύφος, αλλά επίσης ενδεικτικοί ήταν οι διάλογοι με γυναίκα πρωτοδίκη που καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων από 14 μήνες έως 2,5 χρόνια, ενώ οι εκκρεμείς δικογραφίες κυμαίνονταν από 81 έως 275, με κίνδυνο σε κάποιες από τις υποθέσεις αυτές να επέλθει παραγραφή. Παράλληλα τονίστηκε πως η ίδια αρνήθηκε δύο φορές να παραδώσει στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου τις δικογραφίες που αδικαιολόγητα καθυστερούσε, με αποτέλεσμα να κατατεθούν σε βάρος της μηνύσεις για υπεξαίρεση εγγράφων.

Συγκεκριμένα λόγω των καθυστερήσεων στις πόλεις όπου υπηρετούσε η 46χρονη Πρωτοδίκης υπήρχαν έγγραφες και τηλεφωνικές διαμαρτυρίες δικηγόρων και πολιτών για τις μεγάλες εκκρεμότητες που είχε. Την περίοδο που υπηρετούσε στον Πειραιά, της αφαιρέθηκαν 59 δικογραφίες προκειμένου να χρεωθούν σε άλλους συναδέλφους της, καθώς υπήρχε κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων και της ζητήθηκε να επιστρέψει τις δικογραφίες. Ωστόσο, οι δικογραφίες δεν παραδόθηκαν και υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της για υπεξαίρεση εγγράφων, ενώ διατυπώθηκε η άποψη να διαταχθεί έρευνα στο σπίτι της προκειμένου να κατασχεθούν οι δικογραφίες. Τελικά, οι δικογραφίες αυτές παραδόθηκαν από την Πρωτοδίκη στον προϊστάμενό της, ωστόσο μία δικογραφία δεν επιστράφηκε ποτέ, αλλά και η ίδια δεν απάντησε εάν την έχει χάσει ή όχι, με αποτέλεσμα να γίνει αυτεπάγγελτη ανασύσταση της χαμένης δικογραφίας. Ανάλογο περιστατικό υπήρξε στο Ηράκλειο όπου υπηρετούσε, καθώς της αφαιρέθηκαν 44 υποθέσεις και της ζητήθηκε και πάλι να επιστρέψει 25 που είχε στα χέρια, αλλά δεν τις επέστρεψε μέχρι την ημέρα συνεδρίασης της Πειθαρχικής Ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι κρινόταν η απόλυσή της.

Ήμουν άπειρη”

Ήμουν άπειρη και αντιμετώπιζα προβλήματα υγείας” , είπε η ίδια, προς την ολομέλεια που την απέλυσε αλλά της έδωσε το δικαίωμα να εργαστεί στο δημόσιο. Μάλιστα μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ολομέλειας η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα από έδρας ζήτησε από τον δικηγόρο της πρώην Πρωτοδίκου να την πείσει να επιστρέψει τις 25 δικογραφίες που της είχαν αφαιρεθεί και κρατούσε στα χέρια της.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εισηγήτρια αρεοπαγίτη, η Πρωτοδίκης αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των επιθεωρητών (επτά φορές επιθεωρήθηκε) και τους αγνόησε ως προς τις μεγάλες καθυστερήσεις που είχε.

Ακολούθησαν οι διάλογοι:

Ι. Κλάπα: Όλοι όταν μπήκαμε στο δικαστικό σώμα είχαμε απειρία, όλοι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στα πρώτα χρόνια, αλλά ρωτούσαμε και προχωρούσαμε και ο όγκος των υποθέσεων που χρεωνόμαστε ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι σήμερα. Μας χρέωναν 300 υποθέσεις και παράδοση σε έναν μήνα και ανά 40 ημέρες ήμασταν υπόλογοι στους προϊσταμένους μας για την πορεία των υποθέσεων και τον αριθμό που παραδίδαμε. Όμως, εσείς αποφάσεις δεν βγάζατε. Οι πολίτες περίμεναν χρόνια για να δουν τις δημοσιεύσεις σας.

Πρώην Πρωτοδίκης: Σεβόμουν τους πολίτες, γι’ αυτό δεν ελάμβανα αναρρωτικές άδειες, λόγω της ψυχικής μου κατάστασης. Τελικά πήγα σε ψυχολόγο και έχω ξεπεράσει το πρόβλημά μου. Βρίσκομαι υπόλογη στην ελληνική κοινωνία, αλλά ας έχω μια τελευταία ευκαιρία (σ.σ.: Ζήτησε, δηλαδή, από την Ολομέλεια να μην απολυθεί).

Ι. Κλάπα: Δεν καταλάβατε πόσα προβλήματα δημιουργήσατε. Έγιναν πολλές προσπάθειες από τα πειθαρχικά όργανα για εσάς, δεν συνήλθατε όμως ποτέ. Απόλυτη αδιαφορία και ανικανότητα. Δεν ακούγατε τους προϊσταμένους σας που σας παρακαλούσαν να επιτρέψετε τις δικογραφίες και ταλαιπωρούσατε τους πολίτες. Δεν είχατε συναίσθηση της ευθύνης εδώ και 11 χρόνια. Δεν βλέπω να έχετε ξυπνήσει από τον λήθαργο, ενώ πληρωνόσαστε κανονικά, όπως όλοι μας, βλάπτοντας το κοινωνικό σύνολο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ολομέλειας, η κυρία Κλάπα επισήμανε στην πρώην Πρωτοδίκη ότι πρέπει να προσέξει στη νέα υπηρεσία που θα πάει να μην κάνει τα ίδια.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ