Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Η μάχη της… φωτοτυπίας στα δικαστήρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η μάχη της… φωτοτυπίας στα δικαστήρια

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η μάχη της .. φωτοτυπίας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού από το ΤΕΘΑ (ταμείο Εθνικής Άμυνας του ΥΠΕΘΑ) για την μίσθωση χώρων,

προκειμένου να λειτουργήσουν ιδιώτες τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Οι 20 φωτοτύπες, που πάνω από 20 χρόνια λειτουργούν στο χώρο κατήγγειλαν την περασμένη βδομάδα – περίπου- ως φωτογραφικό το διαγωνισμό ώστε να εκδιωχθούν  από τα δικαστήρια. Υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρείτε να εισέλθουν στο χώρο μεγάλες εταιρίες.  Καταγγέλλουν ότι επιχειρείται η εκδίωξη τους από τα δικαστήρια, με την εμφάνιση των ίδιων ως παράνομων. Υπέβαλλαν μάλιστα προσφυγή με την οποία ζητούν ανάκληση του διαγωνισμού η οποία θα συζητηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου.

«Μας πετούν στο δρόμο» φωνάζουν οι 20 υπάρχοντες φωτοτύπες.

Ο διαγωνισμός έχει ανακληθεί τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο άναψε εκ νέου το πράσινο φως για την διεξαγωγή του. Προχωρούν μάλιστα σε αποχή από τα καθήκοντά τους, ζητώντας την κατανόηση των δικηγόρων, των οποίων θα δυσχεράνουν το έργο, ενόψει και της έναρξης του νέου δικαστικού έτους.

Από την πλευρά του ο ΔΣΑ, νοίκιασε 5 φωτοτυπικά μηχανήματα, τα οποία θα τοποθετηθούν στα κτίρια 2,5,7,9, και 12, και θα λειτουργούν με υπαλλήλους του συλλόγου, για την εξυπηρέτηση των μελών του.

Κόντρα

Η κίνηση αυτή του ΔΣΑ να νοικιάσει μηχανήματα για να εξυπηρετούνται οι δικηγόροι, άναψε τη σπίθα της αντιπαράθεσης με τον Δικηγορικό Σύλλογο. Οι φωτοτύπες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Συλλόγου Δημ. Βερβεσό, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τα μηχανήματα (που τοποθετεί ο ΔΣΑ) θα εξυπηρετούν μόνον δικηγόρους. Κι αυτό γιατί για να να κάνουν τη δουλειά τους , δηλαδή να βγάλουν αντίγραφα των ποινικών δικογραφιών οι δικηγόροι θα πρέπει να υπάρχει φωτοτυπικό εντός του δικαστηρίου, καθώς – είναι προφανές- δεν επιτρέπεται οι δικογραφίες να βγουν εκτός του χώρου της Ευελπίδων για να φωτοτυπηθούν. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του προέδρου του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσσού:

Παρέμβαση Βερβεσσού

«Ως Πρόεδρος του ΔΣΑ, έχω την υποχρέωση να ενημερώσω υπεύθυνα τους συναδέλφους για το πρόβλημα που ανέκυψε με τη λειτουργία των φωτοτυπικών μηχανημάτων στο Πρωτοδικείο Αθηνών (κτίρια πρώην Σχολής Ευελπίδων).

Καίρια παρέμβαση από τον πρόεδρο του ΔΣΑ καθώς απειλείται η ομαλή έναρξη του νέου δικαστικού έτους

​Όπως είναι γνωστό, το ΤΕΘΑ/ΥΕΘΑ προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμίσθωση χώρων εντός του Πρωτοδικείου , για τη λειτουργία φωτοτυπικών μηχανημάτων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του Δικαστηρίου,διότι μεχρι σήμερα οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν χωρίς νόμιμη μισθωτική σχέση με τον ιδιοκτήτη των χώρων.

​Οι επαγγελματίες, που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα τα φωτοτυπικά μηχανήματα, προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και ζήτησαν την αναστολή διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού,ο οποίος διενεργήθηκε βάσει ειδικής νομοθετικής διάταξης ,που ρυθμίζει τα της μίσθωσης κτιρίων και χώρων του Δημοσίου και των νπδδ

Ήδη μετά από παρέμβαση του ΔΣΑ στο ΥΕΘΑ είχε επιτευχθεί μείωση του αρχικού μισθώματος των προς μίσθωση χώρων,και ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε «διατίμηση» στην τιμή της φωτοτυπούμενης σελίδας στα 0,07€ .Παρά τη σχετική ρηματική δέσμευση των επιχειρηματιών για τήρηση της άνω τιμής αυτό δεν έγινε στην πράξη καθώς πολλά μηχανήματα χρέωναν τη σελίδα από 0,08-0,10(!!)

Το ΔΣ του ΔΣΑ είχε ήδη από τον Ιανουάριο αποφασίσει ότι σε περίπτωση που θα ξαναέκλειναν τα φωτοτυπικά οι ιδιοκτήτες τους,εγώ και ο Διευθυντής να προβούμε σε λύσεις ,που δεν θα οδηγούσαν τους συναδέλφους σε νέες ταλαιπωρίες,όπως συνέβη με την πρώτη παύση εργασιών τον Ιανουάριο. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), απορρίφθηκε η αίτησή τους και οι διαδικασίες του διαγωνισμού πιθανολογήθηκαν νόμιμες. ​Μετά την άνω απόφαση, και λίγες μέρες πριν την έναρξη του δικαστικού έτους , οι προαναφερόμενοι επαγγελματίες αποφάσισαν για δεύτερη φορά αιφνίδια την περασμένη Δευτέρα την αναστολή λειτουργίας όλων των φωτοτυπικών μηχανημάτων από την επόμενη κιόλας μέρα!

​Με την απόφασή τους αυτή, και μάλιστα ενόψει της έναρξης του δικαστικού έτους, δυσχεράνθηκε το έργο μας, αφού κληθήκαμε να εξυπηρετηθούμε από επιχειρήσεις, με περιορισμένες δυνατότητες, εκτός των χώρων του δικαστηρίων.Στην περίπτωση δε, των ποινικών δικογραφιών, υπάρχει απόλυτη αδυναμία λήψης αντιγράφων, αφού οι δικογραφίες ως γνωστόν, δεν μπορούν να δοθούν για φωτοτυπίες εκτός των χώρων του Πρωτοδικείου.

​Κατόπιν αυτών, και δεδομένου ότι, τις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθούν αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης των συναδέλφων, αποφασίσαμε- ήταν μονόδρομος-

μπροστά στην αδιάλλακτη στάση των άνω επαγγελματιών- στους χώρους που διαθέτει ο Σύλλογος στο Πρωτοδικείο να λειτουργήσουμε φωτοτυπικά μηχανήματα, με δικό μας προσωπικό και χαμηλή χρέωση (0,05 λεπτά /σελίδα), για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο των δικηγόρων.

​Δεν αντιδικούμε με τους επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται σήμερα τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Κατανοούμε απόλυτα την αγωνία τους για το επαγγελματικό τους μέλλον. Θα πρέπει όμως, να κατανοήσουν και εκείνοι ότι, οι δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι σεβαστές από όλους και ότι στην όποια διεκδίκησή τους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τις ανάγκες και άλλων επαγγελματιών, που, επίσης, αγωνίζονται , υπό δυσμενείς συνθήκες, για την επιβίωσή τους.

​ Όσο για εκείνους, που σήμερα δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα των συμπαθών σε όλους επιχειρηματιών του κλάδου τους ρωτάμε να μας πουν ποια ήταν η εναλλακτική λύση απέναντι στην αιφνίδια αυτή απόφαση των επιχειρηματιών;Να μετατραπούν οι δικηγόροι Αθηνών σε «πολιορκητικό κριό» πίεσης προς το ΥΕΘΑ,για την επίλυση του βιοποριστικού ζητήματος των επιχειρηματιών;

Είναι βέβαιο ότι αυτοί οι ίδιοι που τώρα λεν αυτά,τη Δευτέρα με την έναρξη του δικαστικού έτους θα έψεγαν το Σύλλογο για αδράνεια και αδιαφορία για την ταλαιπωρία των Αθηναίων δικηγόρων!!! Να μας ξεκαθαρίσουν αν είναι εκπρόσωποι των συμφερόντων των Αθηναίων δικηγόρων,που ταλαιπωρούνται κάθε μέρα ή των επιχειρηματιών φωτοτυπικών μηχανημάτων

Με τους λαϊκιστές, «εκφραστές της ανανέωσης»,εντός και εκτός δικηγορικού χώρου, δεν θα ασχοληθώ.Τους παραδίδω στην κρίση σας.

Ο Σύλλογος όμως δεν είναι για να παίζει παιχνίδια εντυπώσεων,αλλά για να δίνει λύσεις στα προβλήματα του κλάδου Και με την τοποθέτηση των 5 μηχανημάτων από σήμερα στο Πρωτοδικείο δώσαμε μια έμπρακτη πρόσκαιρη περιορισμένη χρονικά και ποσοτικά αλλά υπαρκτή και πιο φτηνή λύση μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού!

Αν οι επιχειρηματίες επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους δεν θα είναι αποτέλεσμα της παρότρυνσης των «αλληλέγγυων» συμμάχων τους,αλλά της σθεναρής στάσης του Συλλόγου,που αυθεντικά εκπροσωπεί τα συμφέροντα και αφουγκράζεται την αγωνιά των Αθηναίων δικηγόρων,που αναμένουν μέρες τώρα ώρες σε άλλη μια «ουρά» της Ευελπίδων».

«Φωτογραφικός»

Προ ημερών οι φωτοτύπες των δικαστηρίων, είχαν εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν:  «εδώ και δύο χρόνια μεγάλες εταιρίες που διαθέτουν κεφάλαια και δυνατότητα παρεμβάσεων μέσω φωτογραφικών διαγωνισμών θέλουν να «πατήσουν» πόδι στο Πρωτοδικείο και στην Εισαγγελία Αθηνών, μέσω του ΤΕΘΑ. Στην προσπάθεια τους αυτή βρίσκουν αρωγούς δυστυχώς θεσμικά πρόσωπα που δεν έχουν αντιληφθεί προφανώς τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ που πιέζουν να εκδιωχθούμε «νομιμοφανώς» από το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία. Έτσι προκηρύσσονται διαγωνισμοί με φωτογραφικές διατάξεις για την παροχή συγκεκριμένου και μόνο τύπου μηχανήματος (!!!), ενώ παράλληλα προβλέπονται εξωπραγματικά μισθώματα, με βάση αναξιόπιστες οικονομικές μελέτες, αφού βασίζονται σε υποθετικά οικονομικά δεδομένα τα οποία εάν ίσχυαν τώρα θα ήμασταν μεγιστάνες του πλούτου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ