Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023

Από λεπτό προς λεπτό εκλέγεται ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – ΒΙΝΤΕΟ

Έκλεισαν οι κάλπες. Ξεκίνησε η καταμέτρηση της ψηφοφορίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Από λεπτό προς λεπτό εκλέγεται ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – ΒΙΝΤΕΟ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εξαιτίας των μεγάλων ουρών που καταγράφηκαν έξω από τα εκλογικά κέντρα, η ΚΕΦΕ παρέτεινε την ψηφοφορία, για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι τις 9 το βράδυ. Απόφαση, που συνδέεται και με την αυξημένη συμμετοχή που καταγράφηκε αμέσως μετά το άνοιγμα στις κάλπες, όπου στις 8 το βράδυ οι ψηφοφόροι- μέλη του κόμματος ξεπέρασαν τα 130.000 μέλη.

Από λεπτό προς λεπτό, λοιπόν, αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 21.00 που έληξε και η παράταση μιας ώρας που είχε δοθεί, ψήφισαν 133.700 μέλη. Με αυτό το δεδομένο προκύπτει ότι η προσέλευση ήταν μικρότερη κατά 15.121 σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. 

Αρχικώς οι δύο υποψήφιοι επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους της σφοδρής αντιπαράθεσης που επικράτησε κατά την προεκλογική περίοδο και να εκπέμπουν μήνυμα ενότητας.

Τουλάχιστον αυτό επιχείρησαν να αποτυπώσουν στις δηλώσεις τους οι δύο υποψήφιοι, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. «Αυτονόητο» χαρακτήρισε η κυρία Αχτσιόγλου ότι θα είναι όλοι μαζί αύριο, ενώ ο κ. Κασσελάκης είπε «ελπίζω αύριο να είμαστε όλοι μαζί».

Ωστόσο, αργά το απόγευμα ακολούθησαν οι καταγγελίες Κασσελάκη με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τόνιζε στους πολίτες που ψήφισαν για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή “να μη δέχονται τη δικαιολογία “δεν σας βρίσκουμε”, αποχωρώντας από τα εκλογικά κέντρα”.

Ο ίδιος επέστησε «την προσοχή στην ΚΕΦΕ για τις εκατοντάδες καταγγελίες και την απουσία γραμμών για την ταυτοποίηση των μελών» και σε ανάρτησή του ανέφερε: «Παρακαλώ πολύ τα νέα μέλη που ψήφισαν για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή να μη δέχονται τη δικαιολογία «δεν σας βρίσκουμε», αποχωρώντας από τα εκλογικά κέντρα. Η διαδικασία αναζήτησης και ταυτοποίησης είναι γνωστή σε όλα τα μέλη των τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών και πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι δηλώσεις των δύο μονομάχων

Πρώτη ψήφισε στο Αιγάλεω η Έφη Αχτσιόγλου. «Σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσέρχονται στις κάλπες και στέλνουν ένα βασικό μήνυμα. Ότι η προοδευτική παράταξη είναι εδώ και ασκεί αντιπολίτευση σε μία κυβέρνηση που νομίζει ότι μπορεί να κυβερνά με λευκή επιταγή» ανέφερε αρχικά η Έφη Αχτσιόγλου.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να ασκήσουμε ηχηρή και δομική αντιπολίτευση απέναντι σε πολιτικές που θέτουν την κοινωνία στο περιθώριο, απέναντι σε πολιτικές που ασκούνται με αλαζονεία. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τις ανάγκες των πολιτών που ορθώς θεωρούν ότι δεν ζουν με τον τρόπο που τους αξίζει και με τον τρόπο που δικαιούνται να ζουν». «Να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Στη Νέα Σμύρνη ψήφισε ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που έχει ψηφίσει μέχρι στιγμής. Όλα κρίνονται σήμερα. Χιλιάδες κόσμος είναι εγγυητής για την συνέχιση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι εμείς στην πρώτη γραμμή οφείλουμε να ακούσουμε τον κόσμο. Ελπίζω αύριο να είμαστε όλοι μαζί», σχολίασε κατά την έξοδό του ο κύριος Κασσελάκης.

Το προεκλογικό κλίμα πόλωσης

Πέρα από τα σημερινά μηνύματα ενότητας, όπως έγραψε το dikastiko.gr, οι δύο διεκδικητές Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου είχαν οδηγήσει με τις δηλώσεις τους στα άκρα την αντιπαράθεση και τα στελέχη του κόμματος εμφανίζονταν διχασμένα για το μέλλον του.

Το κλίμα εσωκομματικής πόλωσης καταγράφηκε και κατά την τελευταία ημέρα – το Σάββατο – πριν την ψηφοφορία με τους δύο υποψηφίους να αναρτούν ο ένας μετά τον άλλο βίντεο ενόψει της διαδικασίας.

Σ. Κασσελάκης: Για την πολιτική μετά

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Κασσελάκης προχώρησε σε μία νέα ανάρτηση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανατρέχοντας στην πρόταση Τσίπρα για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Πώς ξεκίνησαν όλα… Η πρόταση του Αλέξη για το Επικρατείας. Οι περιοδείες στο πλευρό του. Οι πρώτες χειραψίες, οι πρώτες αγκαλιές. Συστηθήκαμε. Ύστερα σάς είπα: Δεν είναι άποψη, είναι η ζωή μου. Κοιταχτήκαμε. Καταλάβαμε ο ένας τον άλλον. Φτιάξαμε την πλατφόρμα μας. Με θέσεις που δε λένε δυνατά πολλοί. Τις πήρατε στα χέρια σας, τις συμπληρώνετε, τις βελτιώνετε» είπε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Σας ζητώ τώρα να είμαστε μαζί. Γιατί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη δύναμη όλων. Γιατί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Πρόεδρος όλων. Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά. Μετά τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά, για ένα Κράτος που δε θα αφήνει τον πολίτη μόνο του. Μετά, για μια Ελλάδα που θα νιώθεις περήφανος να ζεις σ’ αυτήν. Την περασμένη Κυριακή γίνατε η φωνή αυτού του τόπου. Αυτή την Κυριακή ελάτε να γίνουμε το μετά αυτού του τόπου. Ξημερώνει!».

Ε. Αχτσιόγλου: Είμαι εδώ γιατί εγώ μπορώ

Στο δικό της σποτ η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε: «Γιατί ψηφίζουμε αύριο; Έχουμε ακούσει πολλά. Όμως τα πράγματα είναι απλά: Αύριο ψηφίζουμε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τι είναι αυτό που θα καθορίσει την απόφασή μας; Είναι η επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είναι η εμπειρία στον στίβο της πολιτικής; Είναι το χαμόγελο; Είναι τα συνθήματα; Ενδεχομένως όλα αυτά έχουν σημασία. Όμως εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Πάνω από όλα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής. Πολιτική με γνώση, σχέδιο και σαφείς στόχους».

Και πρόσθεσε: «Πολιτική σύγκρουσης με τις αδράνειες και τα συμφέροντα. Πολιτική για τους πολλούς και τις πολλές. Μόνο έτσι θα εγγυηθούμε την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξής μας. Μόνο έτσι θα νικήσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα φέρουμε μια νέα προοδευτική εποχή για τους πολίτες. Είμαι εδώ γιατί εγώ μπορώ. Εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορούμε. Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου όλοι και όλες στην κάλπη. Γιατί δεν παίζουμε με την πολιτική. Κάνουμε πολιτική».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ