Δικαίωση για τους έμμισθους δικηγόρους του Κτηματολογίου από το Εφετείο Αθηνών

Αναγνώρισε πως η σχέση τους είναι με σύμβαση παροχής υπηρεσιών αορίστου χρόνου. Είχε υπάρξει παρέμβαση υποστήριξης από τον ΔΣΑ.

NEWSROOM
Δικαίωση για τους έμμισθους δικηγόρους του Κτηματολογίου από το Εφετείο Αθηνών

Οι έμμισθοι δικηγόροι του Κτηματολογίου δικαιώθηκαν με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που επικύρωσε την κρίση του πρωτόδικου Δικαστηρίου και αναφέρει πως οι υπηρεσίες που παρείχαν και παρέχουν στο πλαίσιο σύμβασης έμμισθης εντολής με πάγια αντιμισθία, είναι πάντοτε σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ η κατάρτιση συμβάσεων έργου ή παροχής νομικών υπηρεσιών ορισμένου χρόνου είναι άκυρες.

Πρόκειται για πλήρη δικαίωση των εμμίσθων δικηγόρων του Κτηματολογίου από το Εφετείο Αθηνών, μία υπόθεση στην οποία είχε παρέμβει υπέρ τους, τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο βαθμό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

freepik

‘Εμμισθοι δικηγόροι Κτηματολογίου: Η απόφαση

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθ. 1395/2023 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών επικυρώθηκε η πρωτόδικη απόφαση του 2020, με την οποία δικαιώθηκαν οι δικηγόροι, που απασχολούνταν με σύμβαση έμμισθης εντολής στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ και με το ν. 4512/2018 υποχρεώθηκαν ή να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ως υπάλληλοι, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ή να αποχωρήσουν.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι υπηρεσίες, που παρείχαν και εξακολουθούν να παρέχουν οι έμμισθοι δικηγόροι του Κτηματολογίου είναι οι ίδιες, αποτελούν καθαρά δικηγορικές υπηρεσίες, οι οποίες μόνο από δικηγόρους μπορούν να παρέχονται στο πλαίσιο σύμβασης έμμισθης εντολής με πάγια αντιμισθία, που είναι πάντοτε σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ η κατάρτιση συμβάσεων έργου ή παροχής νομικών υπηρεσιών ορισμένου χρόνου είναι άκυρες και θεωρούνται ως συμβάσεις έμμισθης εντολής.

Freepik

‘Εμμισθοι δικηγόροι Κτηματολογίου: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΣΑ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΣΑ, το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι δεν συνάδει προς την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του έμμισθου δικηγόρου η επιβολή υποχρεωτικού ωραρίου και η υπαγωγή του στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη.

EUROKINISSI

Ιδιαίτερα σημαντικές εξάλλου είναι οι παραδοχές της απόφασης ότι με τις διατάξεις του ν. 4512/2018 προσβάλλονται οι αρχές της αναλογικότητας, του κράτους δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, επειδή προκλήθηκε βλαπτική μεταβολή του νομικού status των δικηγόρων, χωρίς επίκληση οποιουδήποτε εννόμου συμφέροντος, ενώ το ΝΠΔΔ στερήθηκε τις υπηρεσίες έμπειρων δικηγόρων.

«Η δικαίωση του αγώνα των συναδέλφων – στους οποίους ο Σύλλογος στάθηκε έμπρακτα αλληλέγγυος από την πρώτη στιγμή – είναι δικαίωση όλων μας και, κυρίως, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του ρόλου του» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ