Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023

Δικαστικοί υπάλληλοι: Πάνω από το 30% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές – Η ΕΣΔΙ δεν λύνει το πρόβλημα

Νέα διαμαρτυρία της ΟΔΥΕ για το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Δεν απαντά στα χρόνια και συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα των Δικαστικών Υπηρεσιών και των υπηρετούντων σ’ αυτές, λέει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικοί υπάλληλοι: Πάνω από το 30% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές – Η ΕΣΔΙ δεν λύνει το πρόβλημα EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νέο καμπανάκι σημαίνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών δεν αποτελεί “μαγική λύση” για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης και χαμηλών αμοιβών τους και ζητώντας άμεση προκήρυξη διαγωνισμού, τουλάχιστον, για τις περίπου 500 θέσεις που έχουν εγκριθεί ως και το έτος 2022.

Αιχμές αφήνουν και για το γεγονός πως «ενώ πριν 4 μήνες συστάθηκε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με έργο την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου με τον τίτλο «Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων», μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής και παραδόθηκε το πόρισμα του έργου της στον Υπουργό Δικαιοσύνης, εντελώς αναιτιολόγητα, αιφνιδιαστικά και αντίθετα σε κάθε δεοντολογία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ένα άλλο Σχέδιο Νόμου, που στην ουσία, μέσα απ’ αυτό δεν πρόκειται να ιδρυθεί καμία Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, αλλά πολύ απλά και εν ολίγοις, οι προσλήψεις και η επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων, θα γίνονται μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών».

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), πέραν του απαξιωτικού τρόπου αντιμετώπισης που έχουν εισπράξει, το νομοσχέδιο, για το οποίο έγραψε το dikastiko.gr, «σε καμία περίπτωση δεν απαντά στα χρόνια και συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα των Δικαστικών Υπηρεσιών και των υπηρετούντων σ’ αυτές Δικαστικών Υπαλλήλων.

Δικαστικοί υπάλληλοι

freepik

Και συγκεκριμένα, η ΟΔΥΕ αναφέρει: α) την υποστελέχωση, αφού πάνω από το 30% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές και με το ρυθμό προσλήψεων που εκ των πραγμάτων θέτει η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, τα κενά αυτά, δεν πρόκειται να αναπληρωθούν ούτε στην επόμενη δεκαετία, δεδομένου μάλιστα του ετήσιου αριθμού αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης και β) την υπαμειβόμενη εργασία, αφού οι αποδοχές μας έχουν μειωθεί δραματικά, από το 2011 με την λαίλαπα του πρώτου μνημονίου, όταν καταργήθηκαν «εν μία νυκτί» το επίδομα ειδικών συνθηκών και ο διανεμητικός λογαριασμός του ΤΑΧΔΙΚ, που αντιστοιχούσαν σε ποσοστιαία μείωση της τάξης του 25-40% μηνιαίως, ενώ καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια, χιλιάδες ώρες υπερωριακής εργασίας(σε ποινικά ακροατήρια, ανάκριση, αυτόφωρα), καθημερινές, αργίες και Σαββατοκύριακα, παραμένουν απλήρωτες ή αμειβόμενες ως «φιλοδώρημα», ενώ στο ίδιο το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καμία πρόβλεψη για καλύτερες αποδοχές των Δικαστικών Υπαλλήλων».

Και όπως διευκρινίζει η Ομοσπονδία «η επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων είναι μια αναγκαιότητα που ως συνδικαλιστικό όργανο, την τονίζουμε και την αναδεικνύουμε εδώ και δεκαετίες, χωρίς μέχρι σήμερα, ούτε η παρούσα, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις να πράξουν το παραμικρό. Και θεωρούμε πως δεν χρειαζόταν η ψήφιση ενός Σχεδίου Νόμου για να υλοποιηθεί η επιμόρφωση, αφού υπάρχουν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και το ΙΝΕΠ, φορείς που διαθέτουν και την τεχνογνωσία και τις υλικοτεχνικές υποδομές για να φέρουν εις πέρας τις επιμορφώσεις μας».

Δικαστικοί υπάλληλοι: Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου με τον τίτλο: «Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών-Τροποποιήσεις στον ν.4871/2021».

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, κατά την τελευταία συνεδρίαση του στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2022,συζήτησε το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου και αποφάσισε να εκθέσει τις παρακάτω θέσεις-απόψεις ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή:

Δικαστικοί υπάλληλοι

freepik

1.Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι, ενώ πριν 4 μήνες συστάθηκε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με έργο την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου με τον τίτλο «Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων», μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής και παραδόθηκε το πόρισμα του έργου της στον Υπουργό Δικαιοσύνης, εντελώς αναιτιολόγητα, αιφνιδιαστικά και αντίθετα σε κάθε δεοντολογία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ένα άλλο Σχέδιο Νόμου, που στην ουσία, μέσα απ’ αυτό δεν πρόκειται να ιδρυθεί καμία Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, αλλά πολύ απλά και εν ολίγοις, οι προσλήψεις και η επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων, θα γίνονται μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Προσπερνώντας την προχειρότητα και τις παλινωδίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το γεγονός πως μέχρι πρόσφατα ο Υπουργός διαβεβαίωνε ότι τον Ιανουάριο του 2023 οι νεοδιοριζόμενοι βάσει του Σχεδίου Νόμου Δικαστικοί Υπάλληλοι, θα βρίσκονται στις θέσεις διορισμού τους στα Δικαστήρια, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στον απαξιωτικό τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, αλλά και τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (Δικαστικούς Λειτουργούς, Δικαστικούς Υπαλλήλους, υπηρεσιακούς παράγοντες).

2.Το Σχέδιο Νόμου που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, σε καμία περίπτωση δεν απαντά στα χρόνια και συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα των Δικαστικών Υπηρεσιών και των υπηρετούντων σ΄ αυτές Δικαστικών Υπαλλήλων, δηλαδή: α) την υποστελέχωση, αφού πάνω από το 30% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές και με το ρυθμό προσλήψεων που εκ των πραγμάτων θέτει η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, τα κενά αυτά, δεν πρόκειται να αναπληρωθούν ούτε στην επόμενη δεκαετία, δεδομένου μάλιστα του ετήσιου αριθμού αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης και β) την υπαμειβόμενη εργασία, αφού οι αποδοχές μας έχουν μειωθεί δραματικά, από το 2011 με την λαίλαπα του πρώτου μνημονίου, όταν καταργήθηκαν «εν μία νυκτί» το επίδομα ειδικών συνθηκών και ο διανεμητικός λογαριασμός του ΤΑΧΔΙΚ, που αντιστοιχούσαν σε ποσοστιαία μείωση της τάξης του 25-40% μηνιαίως, ενώ καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια, χιλιάδες ώρες υπερωριακής εργασίας(σε ποινικά ακροατήρια, ανάκριση, αυτόφωρα), καθημερινές, αργίες και Σαββατοκύριακα, παραμένουν απλήρωτες ή αμειβόμενες ως «φιλοδώρημα», ενώ στο ίδιο το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καμία πρόβλεψη για καλύτερες αποδοχές των Δικαστικών Υπαλλήλων.

  1. Η διαδικασία προσλήψεων Δικαστικών Υπαλλήλων, όπως την εισάγει το Σχέδιο Νόμου, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και απαιτητική, που θέτει εν αμφιβόλω την ισότιμη αντιμετώπιση των υποψηφίων, αφού, αφενός μεν παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ, αφετέρου δε, εκτός της γραπτής εξέτασης προβλέπεται και προφορική δοκιμασία στο ίδιο γνωστικό περιεχόμενο.
  2. Η επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων είναι μια αναγκαιότητα που ως συνδικαλιστικό όργανο, την τονίζουμε και την αναδεικνύουμε εδώ και δεκαετίες, χωρίς μέχρι σήμερα, ούτε η παρούσα, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις να πράξουν το παραμικρό. Και θεωρούμε πως δεν χρειαζόταν η ψήφιση ενός Σχεδίου Νόμου για να υλοποιηθεί η επιμόρφωση, αφού υπάρχουν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και το ΙΝΕΠ, φορείς που διαθέτουν και την τεχνογνωσία και τις υλικοτεχνικές υποδομές για να φέρουν εις πέρας τις επιμορφώσεις μας, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και να εκπονηθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, παρουσιάζει ως «μαγική λύση» την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου αδιαφορώντας πλήρως για τα προβλήματα που διαρκώς σωρεύονται στα Δικαστήρια όλης της χώρας. Εμείς θεωρούμε πως η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και ο μόνος τρόπος για να δοθούν άμεσες και δραστικές λύσεις στα προβλήματα των Δικαστικών Υπηρεσιών και των Δικαστικών Υπαλλήλων, είναι:

Δικαστικοί υπάλληλοι

freepik

Α) Η άμεση προκήρυξη διαγωνισμού με ενεργοποίηση του άρθρου 11 του Ν.4798/2021(ΦΕΚ 68Α), τουλάχιστον, για τις περίπου 500 θέσεις που έχουν εγκριθεί ως και το έτος 2022.

Β) Ο προγραμματισμός των προσλήψεων Δικαστικών Υπαλλήλων σε βάθος τριετίας, με στόχο την κάλυψη όλων των οργανικών κενών στις Δικαστικές Υπηρεσίες.

Γ) Η επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών, που είχε καθιερωθεί στη λογική του ότι βιώνουμε παρόμοιες συνθήκες εργασίας με τους Δικαστικούς Λειτουργούς.

Δ) Η έγκριση σε μόνιμη βάση είκοσι (20) ωρών μηνιαίως για υπερωριακή απασχόληση σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους της χώρας, ως ελάχιστης έμπρακτης αναγνώρισης από την πολιτεία, του ρόλου που τους αναλογεί στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ε) Η εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπηρετούντων και νεοδιοριζόμενων δικαστικών υπαλλήλων, από κρατικούς φορείς αποσυνδεδεμένη απ’ τις διαδικασίες πρόσληψης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ