Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Εγγραφή στο μητρώο Ασκουμένων του ΔΣΑ: Όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται μετά την αναγνώριση επάρκειας

Αφορά πτυχιούχους Νομικής Σχολής από Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εγγραφή στο μητρώο Ασκουμένων του ΔΣΑ: Όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται μετά την αναγνώριση επάρκειας unsplash

Στην ανακοίνωση των διαδικασιών για την εγγραφή στο μητρώο Ασκουμένων πτυχιούχων Νομικής Σχολής Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, μετά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων τους από την επιτροπή δοκιμασίας επάρκειας, προχώρησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)

Όπως αναφέρεται, οι πτυχιούχοι Νομικής Σχολής των Πανεπιστήμιων της αλλοδαπής, των οποίων τα επαγγελματικά προσόντα αναγνωρίσθηκαν από την Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας του άρθρου 16 του Κώδικα Δικηγόρων θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά στο e-mail: [email protected] τα παρακάτω δικαιολογητικά εγγραφής και συγκεκριμένα:

  1. Αίτησηγια την εγγραφή ασκουμένων και μεγαρόσημο 3 ευρώ.
  2. Βεβαίωση έναρξης άσκησης. Η άσκηση γίνεται σε:

– Σε δικηγόρο Αθηνών με δυνατότητα παράστασης στον Άρειο Πάγο ή στο Εφετείο Αθηνών.

– Σε δικηγορική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν δικηγόροι με ικανότητα παράστασης στον Άρειο Πάγο ή στο Εφετείο Αθηνών.

–  Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

– Η άσκηση επιτρέπεται να γίνει, ολικά ή μερικά, στην Υπηρεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στην ειδική νομική υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

– Μέρος της άσκησης, διάρκειας έως έξι (6) μηνών, μπορεί να γίνει στη γραμματεία του πολιτικού και διοικητικού Εφετείου και Πρωτοδικείου Αθηνών ή της αντίστοιχης Εισαγγελίας ή στα Ειρηνοδικεία που υπάγονται στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, εφόσον υπάρχει σχετική προκήρυξη στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

– Μέρος της άσκησης, διάρκειας έως έξι (6) μηνών, μπορεί να γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στον Άρειο Πάγο, στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή στη Γενική Εποπτεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφόσον υπάρχει σχετική προκήρυξη στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Όπως επισημαίνεται σε περίπτωση αδυναμίας του ενδιαφερομένου να βρει θέση για την άσκησή του μεριμνά σχετικά ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ σχετική ενημέρωση για την αδυναμία ανεύρεσης δικηγόρου υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail [email protected]

  1. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86,ότι ο ενδιαφερόμενος δεν εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Κώδικα Δικηγόρων. Επίσης θα δηλώνει ότι θα καταβάλει το παράβολο εγγραφής εντός 15 ημερών από την υποβολή της αίτησης, στην περίπτωση που δεν το έχει ήδη καταβάλει.
  2. Αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας.Για τους ενδιαφερόμενους πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των κρατών της Σύμβασης του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, αντίγραφο της άδειας διαμονής.

Η Υπηρεσία του Τμήματος Ασκούμενων του ΔΣΑ καταχωρεί, στη συνέχεια, τα στοιχεία των αιτούντων και χορηγεί προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο http://olomeleia.gr, με την χρήση των οποίων ο ασκούμενος έχει πρόσβαση αποκλειστικά στα προσωπικά του στοιχεία και μπορεί να ολοκληρώσει την εγγραφή του εντός δέκα(15) ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης πραγματοποιώντας: Ηλεκτρονική Πληρωμή παράβολου Εγγραφής. Παράλληλα πληρώνεται και το μεγαρόσημο 3 ευρώ της αίτησης εγγραφής.

  1. Το Παράβολο εγγραφής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι ποσού 58,70 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εγγραφής μετά πάροδο εξαμήνου από την ανακήρυξη πτυχιούχου το ποσό ανέρχεται ποσού στα 117,50 ευρώ.Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω ο ασκούμενος μπορεί να παραλαμβάνει σε πραγματικό χρόνο την «Βεβαίωση Άσκησης» για κάθε χρήση.
  2. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες ταυτότητας, τις οποίες θα καταθέσει ο ενδιαφερόμενος στην Υπηρεσία του Τμήματος Ασκούμενων την ημέρα που θα παραλάβει την ταυτότητα ασκούμενου.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΔΣΑ και προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΔΣΑ επιφυλάσσεται να ζητήσει τα πρωτότυπα δικαιολογητικά οποτεδήποτε και να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους και αναλύονται οι βασικές προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών «προϋπόθεση εγγραφής στο Μητρώο Ασκουμένων είναι οι πτυχιούχοι Νομικής Σχολής να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου συμβαλλόμενου κράτους της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Όσοι πτυχιούχοι είναι Έλληνες το γένος, αλλά δεν έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια υποβάλλουν αρχικά αίτηση με την οποία ζητούν να τους δοθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η άδεια διορισμού δικηγόρου σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 του Κώδικα Δικηγόρων και επισυνάπτουν φωτοτυπία της ταυτότητας του ομογενούς αλλοδαπού νόμιμα επικυρωμένη. Μετά την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης γίνεται η κατάθεση των παραπάνω δικαιολογητικών για εγγραφή στο μητρώο ασκουμένων.

Μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήψη του πτυχίου η εγγραφή στο μητρώο ασκουμένων επιτρέπεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εφόσον ο πτυχιούχος επικαλεσθεί και αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι δεν αποξενώθηκε από τη νομική επιστήμη. Ως συναφής με τη νομική επιστήμη, δραστηριότητα ή εργασία νοείται μόνο η παροχή αμιγώς νομικών εργασιών, έργων ή δραστηριοτήτων, όπως αυτές ορίζονται στον Κώδικα Δικηγόρων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ