ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ιωάννης Σαρμάς – “Είμαι εδώ μέχρι να έρθει ο φυσικός δικαιούχος” είπε στον Κ. Μητσοτάκη – ΒΙΝΤΕΟ

Παρέλαβε έναν μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί επί διακυβέρνησης Ν.Δ. και τις εκκρεμότητες. Ολόκληρη η επιστολή που του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ιωάννης Σαρμάς – “Είμαι εδώ μέχρι να έρθει ο φυσικός δικαιούχος” είπε στον Κ. Μητσοτάκη – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Μετά την ορκωμοσία που τελέστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του.

Όπως αναφέρεται, στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου βρισκόταν ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος του παρέδωσε έναν μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί επί διακυβέρνησης Ν.Δ. και τις εκκρεμότητες.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε «καλή δύναμη» στον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, παραδίδοντας τον το «μπλε φάκελο», ο οποίος όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα στοιχεία», επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα κρίσιμα ημερονομιακά ορόσημα του επόμενου διαστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει συνέχεια του κράτους.

Μητσοτάκης - Σαρμάς

Eurokinissi

Από την πλευρά του, ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός σημείωσε πως «είμαι εδώ μέχρις ότου στο Μέγαρο Μαξίμου να προέλθει αυτό που θα είναι από τη λαϊκή βούληση». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «είμαι εδώ μέχρι να έρθει ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο».

Αναλυτικά η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ιωάννη Σαρμά

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επιδίωξή μου ήταν, από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, η εμπέδωση διαδικασιών και κανόνων που θα εγγυώνται τη θεσμική μνήμη και συνέχεια στην απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ο νόμος για το επιτελικό κράτος υπηρετεί ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία συνέπειας και συνέχειας ώστε να υπάρχει μεσομακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός, έγκαιρος ρυθμιστικός προγραμματισμός, αναβαθμισμένη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λογοδοσία προς τους πολίτες και επαρκής ετοιμότητα από κάθε κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις εθνικές και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο των παραπάνω καθώς και των σχετικών αρμοδιοτήτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σας παραδίδω σήμερα με την ανάληψη των καθηκόντων σας:

α) Συνοπτική παρουσίαση του ρόλου, των λειτουργιών και των παραχθέντων αποτελεσμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης,

β) Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής του 2023 όπως συντάχθηκε κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του ν. 4622/2019,

γ) Συνολικό σημείωμα με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας καθώς και κανονιστικές αποφάσεις, οι οποίες μέλλει να εκδοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία τον μήνα Ιούνιο.

δ) Αρχείο με τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου των ετησίων σχεδίων δράσης των Υπουργείων.

Επιπροσθέτως, θα επιθυμούσα να σας ενημερώσω πως εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. Ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δύνανται να ζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες, αλλαγές και πράξεις της διοίκησης για τα ορόσημα και τα παραδοτέα αυτών, τα οποία κατατέθηκαν ως επιτευχθέντα από τις Ελληνικές Αρχές στις αρχές Μαΐου. Η οποιαδήποτε πρόσθετη τεκμηρίωση που αφορά μεταρρυθμιστικά ορόσημα πραγματοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Επίσης, για τον Ιούνιο προγραμματίζονται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών, υπό τον Συντονισμό της Γενικής Γραμματείας, με τα αντίστοιχα κλιμάκια των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ESM), στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της μετα-προγραμματικής Εποπτείας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί στο τέλος τους τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών με τους ομολόγους τους του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για

την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αυτές τις ημέρες δημοσιεύονται η Εθνική Έκθεση (Country Report) και οι Εθνικές Συστάσεις (Country Specific Recommendations) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επί των οποίων θα προβεί σε σχολιασμό η ελληνική κυβέρνηση δια της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Τέλος, εντός του Ιουνίου θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου για το τρέχον έτος.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως διατηρούνται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, και είναι στη διάθεσή σας, τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων για το 2023, αναφορά με τις εκκρεμότητες έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας κάθε Υπουργείου και αναφορά με τις παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κάθε Υπουργείου.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και ο Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, μαζί με τα στελέχη των υπηρεσιών τους, είναι στην απόλυτη διάθεση σας για την επιβοήθηση του έργου σας καθώς και για την ενημέρωσή σας για οιοδήποτε θέμα κρίνετε σκόπιμο.

Σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία!

Κυριάκος Μητσοτάκης».

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ι. Σαρμάς: Επόμενα βήματα

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, τις επόμενες ώρες, αναμένονται τα ονόματα των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα επιλέξει ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ι. Σαρμάς. Στη συνέχεια ο Ιωάννης Σαρμάς θα ορίσει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα ορκιστεί αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.

Ήδη, δημοσιεύτηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα, με τα οποία προβλέπεται με το ένα η αποδοχή παραίτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αποδεχόμαστε την παραίτηση που υπέβαλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του Κωνσταντίνου και τον απαλλάσσουμε από τα καθήκοντά του».

Με το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται πως «διορίζουμε Πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά του Δημητρίου, Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία “κλειδιά” και θα βοηθήσουν τον κ. Σαρμά να φθάσει έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΕΔΩ

Ήδη, δημοσιεύτηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα, με τα οποία προβλέπεται με το ένα η αποδοχή παραίτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αποδεχόμαστε την παραίτηση που υπέβαλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του Κωνσταντίνου και τον απαλλάσσουμε από τα καθήκοντά του». Με το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται πως «διορίζουμε Πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά του Δημητρίου, Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Το επόμενο βήμα που προβλέπεται είναι ο ορισμός της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα ορκιστεί την Παρασκευή. Στη συνέχεια, την Κυριακή 28 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες.

Ειδικότερα, την Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται να γίνει διάλυση του σώματος με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Νέος υπηρεσιακός υπουργός: Τα επικρατέστερα ονόματα για την κυβέρνηση

Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση, που όπως αναφέρεται ανήκει στον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες νέος υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να αναλάβει ο καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ Φίλιππος Σπυρόπουλος.

Στα άλλα ονόματα που ακούγονται σύμφωνα με την ΕΡΤ θα τοποθετηθούν:

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ στο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία. Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Πρέσβης και έμπερος διπλωμάτης, Βασίλης Κασκαρέλης. Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δούμε τον Χρήστο Κίττα, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και παλιός γνώριμος σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, από το 2012 όταν είχε αναλάβει το υπουργείο Υγείας, το οποίο περνά, έστω και προσωρινά, στην Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση.

Τέλος, στο υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να τοποθετηθεί η Αθηνά Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece. 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ