Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Τέλος στο θρίλερ του Αρείου Πάγου: Εκδίδεται το βούλευμα για τη Novartis – Στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο ο Δημ. Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη

Το πολυσέλιδο βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου δημοσιεύεται πριν την καταληκτική 12η νυχτερινή της 30ης Ιουνίου (ημέρα συνταξιοδότησης 3 μελών του Συμβουλίου) και αφήνει εκτός ειδικού Δικαστηρίου τόσο τους επίκουρους εισαγγελείς όσο και τους δημοσιογράφους που είχαν βρεθεί υπό κατηγορία και ως καταγγελλόμενοι στην υπόθεση Μιωνή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέλος στο θρίλερ του Αρείου Πάγου: Εκδίδεται το βούλευμα για τη Novartis – Στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο ο Δημ. Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη (eurokinissi)

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, του 4ου από τη μεταπολίτευση και μετά, θα καθίσει ο πρωην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, για την αποκαλούμενη υπόθεση “σκευωρία” novartis. Οι δικαστές του δικαστικου συμβουλίου, μέσα σε χρόνο ρεκόρ λίγων ημερών (πήραν τη δικογραφία εκατοντάδων χιλιάδων σελιδων στις 24 Ιουνίου) εξέδωσαν ένα πολυσέλιδο βούλευμα με το οποίο:

-Παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο ο Δημ. Παπαγγελόπουλος και η Ελενη Τουλουπάκη, στους οποίους οι δικαστές εντοπίζουν επιλήψιμους χειρισμούς στην υπόθεση . Σύμφωνα με τις πρωτες πληροφορίες η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς παραπέμπεται για μια πράξη κατάχρησης εξουσίας (κατά πλειοψηφία) σε βαθμό κακουργήματος. Για ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας παραπέμπεται ο κ.Παπαγγελόπουλος (επισης σε βαθμό κακουργήματος) καθώς και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Οι αποφάσεις για τον πρωην υπουργό ήταν ομόφωνες.

-Δεν παραπέμπονται όμως οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης

-Δεν παραπέμπονται σε δίκη οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και (για την υπόθεση των καταγγελιών του επιχειρηματία Σαμπυ Μιωνή) Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρος Τάρκας και Ιωάννης Φιλιππάκης.

Novartis

eurokinissi

To βούλευμα πάντως είναι διαφοροποιημένο από την εισαγγελική πρόταση 364 σελίδων της κας Ελένης Μετσοβίτου που εκδόθηκε στις 14 Ιουνίου.

Το θρίλερ του Αρείου Πάγου

Προηγουμένως το dikastiko.gr μετέδιδε ότι ένα θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη στον Άρειο Πάγο, καθώς 3 μέλη του δικαστικού συμβουλίου που ασχολούνται με την υπόθεση Novartis συνταξιοδοτούνται ημερολογιακά σήμερα 30 Ιουνίου(και πιθανόν ένα ακόμα θα παραιτηθεί ), κάτι που σήμαινε ότι αν δεν εκδιδόταν το βούλευμα για την υπόθεση θα έπρεπε να φύγουν και να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Όμως από την χρονική καθυστέρηση (που είναι εν προκειμένω το λιγότερο) υπήρχε η εκτίμηση ότι εφόσον χρειαστεί να αντικατασταθούν τότε σε περίπτωση ανάγκης συγκρότησης ειδικού δικαστηρίου για την υπόθεση (παραπομπής δηλαδή των κατηγορουμένων) ενδεχομένως να μην επαρκούν οι αρεοπαγίτες που απαιτούνται για να είναι νόμιμη η συγκρότηση του δικαστηρίου.

Κι αυτό γιατί:

-Αποχωρούν 4 δικαστές που συμμετέχουν στο Δικαστικό Συμβούλιο: Ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημ. Σκαλτσούνης, ο αντιπρόεδρος του ΑΠ Μιλτ. Χατζηγεωργίου, ο αντιπρόεδρος (ως αναπληρωματικό μέλος ) Γρ. Κουτσοκώστας ενώ υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα κι άλλος δικαστικός λειτουργός.

-Αυτά τα 3( συν ένα πιθανόν)  μέλη πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα για να εκδώσουν – σε δεύτερο χρόνο – το βούλευμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ