Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022

Ύστατο χαίρε στον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη – Το έργο του και η παρακαταθήκη του

Στη Θεσσαλονίκη η κηδεία του διαπρεπούς καθηγητή Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το πρωί της Τρίτης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ύστατο χαίρε στον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη – Το έργο του και η παρακαταθήκη του Λάμπρος Μαργαρίτης

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιείται η κηδεία του διαπρεπούς καθηγητή της Νομικής του ΑΠΘ. Ο Λάμπρoς Μαργαρίτης έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την Τρίτη και η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον νομικό κόσμο της χώρας όπως έγραψε το dikastiko.gr

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελείται στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας (Αγία Σοφία), ενώ η σορός του εκτέθηκε νωρίτερα στην εκκλησία. Ο ενταφιασμός του θα γίνει στα Κοιμητήρια Θέρμης.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, το οποίο ο εκπλιπών είχε τιμήσει με την αρθρογραφία του, ήταν μάχιμος στα δικαστήρια έως το τέλος. Υπήρξε από τους κορυφαίους διαχρονικά της νομικής επιστήμης σε ακαδημαϊκό επίπεδο και μέχρι τελευταία έδινε καθημερινά μάχες από τα δικηγορικά έδρανα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης.

Τα μηνύματα από την πρώτη στιγμή της είδησης του θανάτου του Λάμπρου Μαργαρίτη προκάλεσαν συγκίνηση για την αναγνώριση του ήθους, της ακεραιότητας για τον Δάσκαλο, όπως τον αποκάλεσαν.

Λάμπρος Μαργαρίτης

YouTube

Κ. Τσιάρας: Αποχαιρετώ τον δάσκαλο, ανυπέρβλητο επιστήμονα και εμπνευστή πολλών γενεών νομικών

Με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετώ τον δάσκαλο Λάμπρο Μαργαρίτη. Τον ανυπέρβλητο επιστήμονα, τον σεμνό και ευαίσθητο άνθρωπο, τον εμπνευστή πολλών γενεών Νομικών, τον άοκνο υπερασπιστή του Δικαίου στα πανεπιστημιακά έδρανα, τις δικαστικές αίθουσες και στην κοινωνία.

Για εμάς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η συμβολή του υπήρξε ανεκτίμητη. Ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παρακολούθησης των Ποινικών Κωδίκων και άλλων Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών με πνεύμα ευρύ και δημοκρατικό είχε κομβική συμβολή στις βελτιωτικές παρεμβάσεις στο Ποινικό Δίκαιο που αντικατοπτρίζουν την απόλυτα ρεαλιστική και δικαιοκρατικά σύγχρονη νομική του προσέγγιση.

Η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Αργιθέα Καρδίτσας, η ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα θρηνούν για τη μεγάλη αυτή απώλεια.

Σε ένδειξη τιμής στην ανεκτίμητη παρακαταθήκη του διδακτικού και ακαδημαϊκού του έργου με απόφασή μου θα πραγματοποιηθεί τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε αίθουσα «Λάμπρος Μαργαρίτης».

Κώστας Τσιάρας

eurokinissi

ΕνΔΕ: Φτωχότερος ο νομικός κόσμος της χώρας

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την πρόωρη απώλεια του Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Λάμπρου Μαργαρίτη. Ενός εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Νομικής Επιστήμης όλων των εποχών.

Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, η Δικαιοσύνη, το Δικηγορικό Σώμα, ολόκληρος ο νομικός κόσμος της χώρας, φτωχότερος, πλέον, από σήμερα, θρηνεί την απώλεια του Δασκάλου.

Άριστος Επιστήμων και Δικηγόρος, σεμνός και απλός άνθρωπος του Λαού, έχαιρε καθολικού σεβασμού και εκτίμησης.

Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.

Αφήνει, ωστόσο, ως παρακαταθήκη, στο νομικό πολιτισμό της χώρας μας, το πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό του έργο, που θα φωτίζει όλες τις νέες γενιές νομικών.

Σε ένδειξη πένθους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφασίζει, για την Τετάρτη 23-11-2022, την τήρηση ενός λεπτού σιγής, πριν την έναρξη όλων των ακροατηρίων της Χώρας.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του!

Αιωνία του η Μνήμη!

Λάμπρος Μαργαρίτης

ende/freepik

Λάμπρος Μαργαρίτης: Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων – Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει αυτό το ελεύθερο και ασυμβίβαστο πνεύμα

Με οδύνη και θλίψη πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο του εξαίρετου καθηγητή Ποινικού Δικαίου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πνευματικό παιδί του Γιάννη Μανωλεδάκη), πολυγραφότατου συναδέλφου, μέλους σειράς νομοπαρασκευαστικών επιτροπών αλλά και της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσής μας κ. Λαμπρου Μαργαρίτη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει αυτό το ελεύθερο και ασυμβίβαστο πνεύμα. Συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για θάνατο Λ. Μαργαρίτη: Υψηλού ήθους και άρτια καταρτισμένος επιστήμονας

Με βαθύτατη θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε τον ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. Λάμπρο Μαργαρίτη, ο οποίος υπήρξε υψηλού ήθους και άρτια καταρτισμένος επιστήμονας, που τίμησε με την παρουσία του την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τα έδρανα των δικαστηρίων, με την ιδιότητα του συνηγόρου.

Συμμετείχε ενεργά στις επιστημονικές εκδηλώσεις της Ε.Ε.Ε. και συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή διεξαγωγή συνεδρίων της, προάγοντας το επιστημονικό επίπεδο των Εισαγγελέων και κατ’ αποτέλεσμα της ποινικής δικαιοσύνης.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Λάμπρος Μαργαρίτης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αποχαιρετισμός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Για ένα ξεχωριστό και λαμπρό τέκνο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κάνει λόγο στον αποχαιρετισμό του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση ο χαμός του Λάμπρου Μαργαρίτη. Για εμάς της γενιάς του σοκαριστική. Με τον Λάμπρο Μαργαρίτη είχαμε σχεδόν παράλληλη πανεπιστημιακή πορεία. Δεν τον έβλεπα συχνά, αλλά παρακολουθούσα πάντα με ενδιαφέρον και θαυμασμό την επιστημονική του δράση. Είχε τη σφραγίδα της δωρεάς, είχε πει γι’ αυτόν ο Γιάννης Μανωλεδάκης», αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος και προσθέτει: «Αυτό το παιδί από την ορεινή Αργιθέα συνδιαμόρφωσε τα τελευταία σαράντα χρόνια το δόγμα και την πράξη του Ποινικού Δικαίου, εξίσου του Ουσιαστικού και του Δικονομικού, και επηρέασε την αντίληψη χιλιάδων νέων νομικών, δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων με τη διδασκαλία, αλλά και τη δικαστηριακή πρακτική του. Ήταν μαχόμενος δικηγόρος και μαχόμενος δάσκαλος. Έφυγε νωρίς. Αλλά αφήνει ανεξίτηλο στίγμα. Ως ευφυής και σκεπτόμενος άνθρωπος προφανώς είχε αναρωτηθεί “Ποία τοῦ βίου τρυφὴ διαμένει λύπης ἀμέτοχος; Ποία δόξα ἔστηκεν ἐπὶ γῆς ἀμετάθετος;» Και ήξερε ότι “Πάντα σκιᾶς ἀσθενέστερα, πάντα ὀνείρων ἀπατηλότερα· μία ῥοπή, και ταῦτα πάντα θάνατος διαδέχεται”».

Ευάγγελος Βενιζέλος

EUROKINISSI

Το αντίο του Νικόλαου Παρασκευόπουλου

Συγκινητική ήταν η ανάρτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νικόλαου Παρασκευόπουλου.

Καλό ταξίδι Λάμπρο. Εισήλθαμε στη Νομική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την ίδια μέρα και συνεργαστήκαμε δημιουργικά για πολλά χρόνια. Ο Λάμπρος ήταν αφιερωμένος στην επιστήμη του. Συλλυπούμαι θερμά τους οικείους του.

Το αντίο του Αλέξη Κούγια

Σήμερα, είναι μαύρη ημέρα για την ποινική επιστήμη, την ποινική δικηγορία, την ακαδημαϊκή ποινική κοινότητα, αλλά και για την κοινωνία. Έφυγε σε ηλικία μόλις 67 ετών ο καθηγητής του ποινικού δικαίου του ΑΠΘ και φίλος, συνεργάτης και συνυπερασπιστής μου σε δεκάδες υποθέσεις μου Λάμπρος Μαργαρίτης. Έφυγε νικημένος παρά την ηρωική μάχη που έδωσε τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια.

Έφυγε χωρίς να το περιμένει κανείς, αφού μόλις πριν μία εβδομάδα ήμασταν μαζί στα έδρανα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και ήταν τόσο μάχιμος, σαν να ξεκινούσε μόλις την ποινική δικηγορία.

Ήταν εμφανώς καταβεβλημένος, αλλά έτοιμος για καλαμπούρι και πλάκα.

Δεν γνωρίζω αν ήταν μοιραίο, αλλά έφυγε λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του, λόγω ηλικίας, από την έδρα του τακτικού καθηγητού του ποινικού δικαίου Θεσσαλονίκης.

Ήταν, όπως όλοι μας που αγαπούμε το ποινικό δίκαιο, όχι μόνο σαν επάγγελμα, αλλά σαν συμμετοχή στη διαμόρφωση της κοινωνίας και του τρόπου ζωής των ελλήνων, μαθητής του αείμνηστου καθηγητού Μανωλεδάκη, του οποίου ήταν και ο πιο αγαπημένος μαθητής.

Δυστυχώς, μέσα σε λίγους μήνες χάσαμε από την ποινική οικογένεια δύο τεράστιους επιστήμονες, καταπληκτικούς οικογενειάρχες, κορυφαίους δικηγόρους αλλά και ωραίους τύπους.

Χάσαμε τον Μαργαρίτη και πριν από λίγους μήνες χάσαμε τον Παύλου.

Δυστυχώς, καμιά φορά ο Θεός κάνει και λάθη: Παίρνει γρήγορα τους καλύτερους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Λάμπρος Μαργαρίτης

eurokinissi

Ψηφίσματα και συλλυπητήρια για τον πρόωρο χαμό του καθηγητή

«Η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θρηνεί από τα ξημερώματα σήμερα, τον πρόωρο χαμό τού άρτι αφυπηρετήσαντος και ομοτιμοποιηθέντος συναδέλφου μας Λάμπρου Μαργαρίτη», τονίζεται σε ψήφισμα της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Δάσκαλος, κατά κυριολεξία για πολλούς από μας, ο Λάμπρος Μαργαρίτης υπήρξε για πολλές δεκαετίες άοκνος εργάτης της επιστήμης, παθιασμένος παιδαγωγός και εμπνευστής πολλών γενιών Νομικών και διακεκριμένος υπερασπιστής του δικαίου στις αίθουσες των Δικαστηρίων και στην κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ψήφισμα εξέδωσε και ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα μέλη του οποίου εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον θάνατο του αγαπητού Δασκάλου, συναδέλφου και διακεκριμένου επιστήμονα».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της, η Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αποχαιρετά τον Λάμπρο Μαργαρίτη, επισημαίνοντας πως «υπήρξε εξαίρετος δάσκαλος του ποινικού δικαίου ενώ στήριξε με την παρουσία ή της γνωμοδοτήσεις του, όποτε του ζητήθηκε, αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος».

Λάμπρος Μαργαρίτης: Ποιος ήταν

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης  γεννήθηκε το 1954 στα Βραγκιανά Καρδίτσας και μετά την ολοκλήρωση της μέσης εκπαίδευσης εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Η υπηρεσιακή του εξέλιξη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ ξεκίνησε το 1980 ως επιστημονικός συνεργάτης και μετέπειτα ως διδάκτορας και επιμελητής.

Το 1982 άρχισε να διδάσκει ως λέκτορας και από το 1991 κατείχε τη θέση του καθηγητή. Πριν από λίγο καιρό του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή, διατηρώντας τη διδασκαλία των μεταπτυχιακών τμημάτων της Νομικής Σχολής.

Δίδασκε επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δικαστών και υπήρξε επικεφαλής της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Σύνταξης του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα.

Αφήνει πλούσια επιστημονική παραγωγή και λαμπρό συγγραφικό έργο (μονογραφίες, αυτοτελείς μελέτες, νομικά κείμενα ευρύτερου ποινικού περιεχομένου – απόψεις, συλλογές νόμων, παρατηρήσεις στη νομολογία κ.ά.). Μεταξύ άλλων, ήταν διευθυντής σύνταξης του νομικού περιοδικού «Ποινική Δικαιοσύνη».

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης ήταν παντρεμένος και είχε ένα παιδί, τον Δημήτρη, που είναι δικηγόρος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ