Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023

Ζακ Κωστόπουλος: Στοχευμένη παραπληροφόρηση κατά του μεσίτη καταγγέλλει ο I. Γλύκας

Κάνει λόγο για δημιουργία κλίματος στην κοινωνία ότι η επιστροφή του στη φυλακή συνιστά μια «προδιαγεγραμμένη τυπική διαδικασία».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ζακ Κωστόπουλος: Στοχευμένη παραπληροφόρηση κατά του μεσίτη καταγγέλλει ο I. Γλύκας eurokinissi

Με αφορμή την αναβολή μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η εκδίκαση της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο για την απόφαση αναστολής της ποινής του, ο μεσίτης που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, διά των συνηγόρων του, Ιωάννη Γλύκα και Ορφέα Φίλου, προέβη σε δήλωση, καταγγέλλοντας «ομοβροντία δημοσιευμάτων» με στόχο την προσβολή της τιμής και της υπόληψής του.

Ειδικότερα, στη δήλωση του μεσίτη, γίνεται λόγος για στοχευμένη παραπληροφόρηση με σκοπό τη δημιουργία κλίματος στην κοινωνία ότι η επιστροφή του στη φυλακή συνιστά μια «προδιαγεγραμμένη τυπική διαδικασία», που προσβάλλει βάναυσα το τεκμήριο αθωότητας και κατατείνει στην άσκηση πιέσεων κατά της Δικαιοσύνης για την άμεση έκτιση της πρωτοδίκως επιβληθείσας ποινής.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, η συζήτηση για την αναίρεση είχε οριστεί να συζητηθεί σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου από το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αλλά ο κατηγορούμενος (ο οποίος ήταν παρών) επικαλέστηκε κώλυμα των δικηγόρων του και ζήτησε αναβολή, την οποία και έλαβε για τις 25 Ιανουαρίου 2023.

Αυτό συνεπάγεται πως θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι την ημερομηνία αυτή και σε κάθε περίπτωση μέχρι την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο που έχει οριστεί για τις 20 Ιανουαρίου 2023. Παρούσα στον Άρειο Πάγο ήταν και η οικογένεια του θύματος.

Δήλωση μεσίτη

eurokinissi

Δήλωση του μεσίτη, διά των συνηγόρων του, Ι. Γλύκα και Ο. Φίλου

Στις 7 Δεκεμβρίου 2022, είχε προγραμματιστεί η εκδίκαση της ασκηθείσας αναίρεσης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά της ομόφωνης και κατόπιν θετικής εισαγγελικής πρότασης απόφασης του Β’ Μ.Ο.Ε. Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτή η αναστολή εκτέλεσης της πρωτοδίκως επιβληθείσας ποινής μου, σύμφωνα με τις επιταγές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στην συνεδρίαση αυτή, κατά την οποία ήμουν παρών παρά τα συκοφαντικά δημοσιεύματα περί του αντιθέτου, έγινε δεκτό αίτημα αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης που με αφορούσε, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλλαν οι συνήγοροί μου ως είχαν δικαίωμα βάσει των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και δέχθηκε το Δικαστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε μία ομοβροντία δημοσιευμάτων που σκοπό είχαν την προσβολή της τιμής και της υπόληψής μου, με τον κοινό τίτλο «εκτός φυλακής μέχρι το εφετείο ο Μεσίτης», ο οποίος καθόλου δεν εξυπηρετούσε το δικαιολογημένο ενδιαφέρον προς ενημέρωση των πολιτών, το οποίο οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τον κώδικα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Αντίθετα, η στοχευμένη αυτή παραπληροφόρηση αποσκοπούσε στην δημιουργία κλίματος στην κοινωνία ότι η επιστροφή μου στη φυλακή συνιστά μια «προδιαγεγραμμένη τυπική διαδικασία», προσβάλλοντας βάναυσα το τεκμήριο Αθωότητός μου κατά το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ και κατατείνει στην άσκηση πιέσεων κατά της Δικαιοσύνης για την άμεση έκτιση της πρωτοδίκως επιβληθείσας ποινής, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό σε όλους πως έχει ασκηθεί έφεση και έχει προσδιοριστεί να δικαστεί η υπόθεση για την οποία κατηγορούμαι σε δεύτερο βαθμό. Η βάναυση αυτή παραβίαση εξάλλου του τεκμηρίου αθωότητας δεν αφορά μόνο στην απονομή Δικαιοσύνης, αλλά προβλέπεται επίσης στην εσωτερική νομοθεσία για θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και συγκεκριμένα στο άρθ. 2 στοιχ. γ’ του Κώδικα Επαγγελματικής, Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων, όπου ρητά αναφέρεται ότι «…ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να σέβεται το τεκμήριο αθωότητας και να μην προεξοφλεί τις δικαστικές αποφάσεις…»

Τέλος, στο άρθ. 11 παρ. 1 του Κώδικα δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών που καταρτίστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προβλέπεται ότι «η αρχή ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του γίνεται σεβαστή και συνεπώς δεν προεξοφλείται το αποτέλεσμα της δίκης, ούτε οι κατηγορούμενοι αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα ως ένοχοι.»

Στις συκοφαντικές αυτές επιθέσεις απαντώ ως Έλλην Πολίτης ότι παρίσταμαι και θα παρίσταμαι ενώπιον των αρμόδιων Δικαστικών Αρχών, τηρώντας αταλάντευτα τις επιταγές του Συντάγματος και των Νόμων, αναμένοντας να αποδειχθεί η αθωότητά μου απέναντι στις άδικες κατηγορίες που αντιμετωπίζω, θεωρώντας ότι ως Πολίτης τυγχάνω κοινωνός ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου. Ζητώ δε από την Ελληνική Πολιτεία και κάθε αρμόδια Αρχή να διασφαλίσει την εφαρμογή του νόμου απέναντι σε συκοφαντικές επιθέσεις που επιχειρούνται από μέσα μαζικής ενημέρωσης και συγκεκριμένους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ