Τετάρτη 25 Μαϊου 2022

Παναγιώτης Στάθης: H παραγραφή στην “Προκρούστειο κλίνη”

"Στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει ειδική επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, που θα εισηγηθεί αλλαγές στον κώδικα" τονίζει ο Παναγιώτης Στάθης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: H παραγραφή στην “Προκρούστειο κλίνη”

Υπάρχει θέμα παράτασης της παραγραφής για τα σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη;

Η απάντηση είναι πως υπάρχει πρόθεση ,ξεκάθαρη μάλιστα, αυστηροποίησης του πλαισίου σχετικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανήλικων.

Οι πληροφορίες λένε πως είναι ειλημμένη απόφαση να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία σε σημεία όμως που υπάρχουν περιθώρια. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει ειδική επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, που θα εισηγηθεί αλλαγές στον κώδικα. Αυτό είχε υπολογιστεί να γίνει τον Ιούνιο, αλλά ενδεχομένως πλέον να έρθουν νωρίτερα.

Επ΄αυτών των ζητημάτων υπάρχουν σκέψεις, όχι αποφάσεις:

-Η μια είναι να αρχίζει να μετράει ο χρόνος παραγραφής των πλημμελημάτων (διάταξη που καταργήθηκε με τον νέο ΠΚ) σε βάρος ανηλίκων από την ενηλικίωση τους και μετά, όπως συμβαίνει με τα κακουργήματα.

-Η άλλη να προβλεφθεί πλήρες αυτεπάγγελτο στη δίωξη για αυτά τα αδικήματα, να μη χρειάζεται δηλαδή για καμία τέτοια περίπτωση υποβολή μήνυσης του θύματος. Έτσι θα ξεπεραστεί και το τραγελαφικό, από τη μια να αναστέλλεται η παραγραφή έως την ενηλικίωση του δράστη, αλλά να τρέχει το περιθώριο υποβολής της μήνυσης για τα μη αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα που συνήθως είναι τρίμηνη! Δώρον άδωρον δηλαδή..

-Να μπει ως επιβαρυντική περίσταση (αύξησης ποινής) σε όλα τα γενετήσια εγκλήματα η διάταξή τους σε βάρος ανηλίκων

Υπάρχουν όμως και πιο προχωρημένες σκέψεις:

-Να διώκεται η παιδεραστία (ασέλγεια χωρίς άσκηση βίας δηλαδή) ως κακούργημα χωρίς ηλικιακή διάκριση. Σήμερα πχ. αν το θύμα είναι άνω των 14 ετών το αδίκημα διώκεται ως πλημμέλημα

-Να επιμηκυνθεί η παραγραφή από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα στα 20 χρόνια

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αυτό προβληματίζει, αν δηλαδή μπορεί να υπάρχει διαφορετικός χρόνος παραγραφής για επιμέρους αδικήματα , με το φόβο μήπως στο μέλλον τεθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Αλλά ήδη υπάρχει διάκριση αφού π.χ αδικήματα που τελούνται σε βάρος του δημόσιου, παραγράφονται στα 20 χρόνια.

Τέλος είναι σαφές πως αν αυστηροποιηθεί το πλαίσιο δεν καταλαμβάνει και εκκρεμείς υποθέσεις, πχ την υπόθεση Λιγνάδη γιατί ως γνωστόν αυστηρότερος νόμος δεν μπορεί βάση του συντάγματος να έχει αναδρομική ισχύ.

*Στην ελληνική μυθολογία, ο Προκρούστης (ή Πολυπήμων) ήταν μυθικός ληστής της Αθήνας. Το λημέρι του ήταν στην περιοχή Δαφνί στο Χαϊδάρι. Προσκαλούσε κάθε διαβάτη να ξαπλώσει σε ένα σιδερένιο κρεβάτι, γνωστό ως Προκρούστειος κλίνη. Αν το θύμα ήταν ψηλό κι εξείχε από το κρεβάτι, ο Προκρούστης έκοβε το περίσσιο τμήμα του σώματός του. Αντιθέτως, αν το θύμα ήταν πιο κοντό, τότε τραβούσε τα άκρα του μέχρι να φτάσουν στο μήκος του κρεβατιού.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ