Δευτέρα 29 Μαϊου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Παναγιώτης Στάθης: Η ελπίδα στα συντρίμμια

Πως να γράψεις, πως να περιγράψεις, πως να σταθείς ψύχραιμος μπροστά στην ολική καταστροφή; Ακόμα και η καταμέτρηση είναι κατά προσέγγιση. Λες και δυο νεκροί πάνω, δυο νεκροί κάτω δεν είναι από μόνο του ένα στοιχείο τραγωδίας. Μιας ολοκληρωτικής τραγωδίας που βιώνει η Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Η ελπίδα στα συντρίμμια dikastiko.gr

Κάθε μια διάσωση είναι μια δικαίωση της ελπίδας. Που καιροφυλακτεί στα συντρίμμια. Όμως ο χρόνος είναι εδώ, αδυσώπητος και χωρίς έλεος να θυμίσει ότι η ανθρώπινη αντοχή έχει όρια. Να θυμίσει την τρωτότητα και το πρόσκαιρο.

Το βράδυ της Κυριακής, η Ελλάδα και η Τουρκία, έκλεισαν τις οθόνες των υπολογιστών και των τηλεοράσεων με δηλώσεις σκληρές που υπογράμμιζαν την εθνική αντιπαλότητα. Αυτή που με κάθε ευκαιρία (ως μη όφειλε και με εμφανή επεκτατική διάθεση) υπογράμμιζε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας όλα αυτά έμοιαζαν ανόητα, μάταια, ήσσονος σημασίας μπροστά στην μανία της φύσης, το μέγεθος της καταστροφής, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ζωών που μετριούνται κατά προσέγγιση, ως ύβρη για την ανθρώπινη ύπαρξη. Λες και δυο νεκροί πάνω, δυο νεκροί κάτω δεν είναι απο μόνο του ένα στοιχείο τραγωδίας. Μιας ολοκληρωτικής τραγωδίας που βιώνει η Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Μιας τραγωδίας όμως που έχει και πολιτικό αντίκρισμα, όχι επειδή μπορούσε να προβλεφθεί η μανία της φύσης, αλλά γιατί επιτράπηκε σε μια “συμμορία” – κατά τον Τουρκικό Τύπο- εργολάβων που ευνοούσε το καθεστώς , να θυσαυρίζει με χαμηλού κόστους και μεγάλους κέρδους κατασκευές.

Η επόμενη μέρα εμπεριέχει, πιθανότητα, ένα σημάδι της μοίρας για τον πανίσχυρο Ερντογάν. Της μοίρας που ο ίδιος επικαλείται για να δικαιολογήσει το χτύπημα του σεισμού και την απώλεια των ανθρώπινων ζωών. Πως η πολιτική του τύχη, που δομήθηκε πάνω στις αστοχίες της κυβέρνησης Ετζεβίτ του 1999, όταν είχε χτυπήσει πάλι ο εγκέλαδος, κλείνει τον κύκλο της πάνω στα συντρίμμια της νέας καταστροφής. Για αυτόν δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα σ’ αυτά τα συντρίμμια…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ