Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Παναγιώτης Στάθης: Πόσο πιο καθαρά να το διαμηνύσει στην ηγεσία της αστυνομίας ο Βασ. Πλιώτας;

Η απάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην επιστολή του Μιχ. Χρυσοχοϊδη για το οργανωμένο έγκλημα, απηχεί πλήρως τη θεσμική θεώρηση στο χώρο της Δικαιοσύνης: «Δεν νομοθετούμε εμείς, ούτε είμαστε υπεύθυνοι για την αστυνομία»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Πόσο πιο καθαρά να το διαμηνύσει στην ηγεσία της αστυνομίας ο Βασ. Πλιώτας;

Να το πω λαϊκά: Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απλώς γύρισε πίσω το μπαλάκι που πήγε να του πετάξει η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας για το οργανωμένο έγκλημα. Βέβαια, ο Βασ. Πλιώτας εκ της θέσεως του, του θεσμικού ρόλου του και της προσωπικότητας του, δεν το έγραψε έτσι, αλλά το περιέγραψε θεσμικά: «….οι αστυνομικοί, μόνον ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπόκεινται στην Εισαγγελική αρχή, κατ’ εξοχήν εποπτική του ανακριτικού έργου τους, ενώ ως έμμεσα διοικητικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη, ευταξία και απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση των πολιτών δραστηριοποιούνται υπό την ευθύνη της πολιτικής τους ηγεσίας (εκτελεστικής εξουσίας) ….Οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της Πολιτείας (του άρθρου 26 του Συντάγματος), ούτε, πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής ή εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο προώθηση είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης».

Εγώ θα το πω, πάλι, λαϊκά: Ούτε νομοθετούμε, ούτε είμαστε υπεύθυνοι για την αστυνομία, λέει ο εισαγγελέας. Γιατί απλώς αυτό που έγινε τις προηγούμενες μέρες ήταν μια επικοινωνιακή κίνηση εκ μέρους του ΥΠΡΟΠΟ, μεταφέροντας με έναν τρόπο την πίεση προς τη Δικαιοσύνη «που δεν τους βάζει φυλακή ενώ η αστυνομία τους πιάνει».

Για να μην αδικώ τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη, ο ίδιος αυτό δεν το είπε ποτέ, αλλά η αλήθεια είναι πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτή ήταν. Γι’ αυτό και απάντησε ο κ. Πλιώτας. Πόσο πιο καθαρά να το πει δηλαδή;

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ