ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Παναγιώτης Στάθης: Τέμπη – Η ώρα της ευθύνης και για τη Δικαιοσύνη

Η αμφισβήτηση ήταν ένα γενικευμένο φαινόμενο, όμως η υπόθεση των Τεμπών είναι το κερασάκι της τούρτας. Πλέον δεν κρίνεται συνολικά το πολιτικο-δημοσιογραφικό σύστημα της χώρας, κρίνεται και η Δικαιοσύνη. Ας το έχουν υπόψιν οι αρμόδιοι...

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Τέμπη – Η ώρα της ευθύνης και για τη Δικαιοσύνη dikastiko.gr

Είναι μια οριακή στιγμή αυτή και για το πολιτικό σύστημα (και για το δημοσιογραφικό βέβαια) αλλά και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Η πρόσφατη έρευνα της MRB αναδεικνύει την οργή ως κυρίαρχο συστατικό της ελληνικής κοινωνίας με εξαιρετικά διογκωμένα ποσοστά. Με την αμφισβήτηση να αφορά ξεκάθαρα το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ ανησυχητικά και εδώ είναι το σημείο που φτάνει η ευθύνη της Δικαιοσύνης. Το θεσμικό αντίβαρο της πλήρους απαξίωσης των θεσμών, των βάσεων του έθνους και του συντάγματος, οφείλει να είναι η Δικαιοσύνη. Με ταχύτητα, με αμεσότητα, με πλήρη διαλεύκανση και κυρίως με απόδοση ευθυνών όσο ψηλά κι αν φτάνουν. Με το να γίνουν πράξη τα ωραία λόγια και να μη μείνουν μόνο λόγια.

Πρόσφατα (το Φθινόπωρο) παρουσιάστηκε έρευνα της Metron Analysis στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών που διοργανώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος η οποία έδειχνε ότι οι πολίτες σε πολύ υψηλά ποσοστά και κυρίως ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, θεωρούν πως η Δικαιοσύνη αργεί και καταβάλλεται από την πολυνομία και τις εξαρτήσεις της. Την θεωρούν δε κοινωνικά άδικη.

Ενδεικτικά:

Το 85% των πολιτών χαρακτηρίζει αργή τη Δικαιοσύνη, το 73% νομικά δαιδαλώδη (πολυνομία), το 69% ανεπαρκή στην οργάνωση ενώ επίσης 69% απαντά ότι είναι πολιτικά ελεγχόμενη. Και το 64% κοινωνικά άδικη.

Με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτηση:

-το 88% των αριστερών λέει ότι είναι αργή, το 94% των κεντροαριστερών επίσης, το 88% των κεντρώων, το 85% των κεντροδεξιών, το 76% των δεξιών και το 79% που δηλώνει καμιά πολιτική τοποθέτηση.

-Στο ερώτημα ποιος φταίει για τις κακοδαιμονίες της ελληνικής δικαιοσύνης

* με μεγάλη διαφορά, βασικός παράγοντας αναδείχθηκε το πολιτικό σύστημα, τόσο στο σύνολο των (πολλαπλών) αναφορών όσο και ως πρώτη αναφορά από τους ερωτώμενους (76% και 44% αντίστοιχα).

*Ακολουθούν οι δικαστικοί λειτουργοί (40% και 28% αντίστοιχα), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (36% και 11%), οι δικηγόροι (30% και 7%), και τέλος η δικομανία ημών των πολιτών, που αξιολογείται ως μάλλον ήσσονος σημασίας παράγοντας (22% και 7%).

Τα ευρήματα δεν περιγράφουν κάτι καινούργιο. Όμως πλέον είμαστε στο “και 10”. Η στιγμή είναι οριακή. Αν δεν υπάρξουν πλήρεις απαντήσεις, ο δρόμος – μπορεί – να μην έχει επιστροφή.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ