Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Παναγιώτης Στάθης: 24 δικαστές εκτός δικαστικού σώματος σε 11 μήνες – Μια αρχή που άργησε

Η πειθαρχική διαδικασία που έχει εκκινήσει ο Άρειος Πάγος επί προεδρίας Μαρίας Γεωργίου είναι μια καλή αρχή που άργησε. Όχι γιατί είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους και δη δικαστές και εξοβελίζονται, αλλά γιατί η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι δίκαιη, κυρίως με τα του οίκου της.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: 24 δικαστές εκτός δικαστικού σώματος σε 11 μήνες – Μια αρχή που άργησε dikastiko.gr

Δεν είναι ωραία αίσθηση. Να βλέπεις δικαστές και εισαγγελείς να εξοβελίζονται από το δικαστικό σώμα. Να αποκηρύσσονται από τους ίδιους τους συναδέλφους τους ως μη ικανοί. Είναι όμως αναγκαίο. Και κυρίως είναι δίκαιο προς δυο κατευθύνσεις: Αφενός προς τους πολίτες που θέλουν η Δικαιοσύνη να είναι δίκαιη , κυρίως με τα του οίκου της. Αφετέρου προς τους ίδιους τους δικαστές και εισαγγελείς , τους υπόλοιπους δηλαδή, που μοχθούν καθημερινά να προλάβουν τις προθεσμίες και να τρέξουν υποθέσεις τις οποίες οι άλλοι συνάδελφοί τους “εγκατέλειψαν”.

Είναι μια αναγκαία συνθήκη λειτουργίας της Δικαιοσύνης η οποία άργησε. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια σε αυτό το επίπεδο, δείχνει η νυν ηγεσία του Αρείου Πάγου , υπό την κα Μαρία Γεωργίου, τη βούληση να τα πράξει, ως παρακαταθήκη λογοδοσίας της ίδιας της Δικαιοσύνης έναντι του εαυτού της. Ας άργησε λοιπόν, είναι ένα αναγκαίο βήμα. Την περασμένη βδομάδα η Ολομέλεια αποφάσισε την αποπομπή ακόμα 4 δικαστών για υπερβολικές καθυστερήσεις στο έργο τους και το καθήκον τους. Μάλιστα οι πειθαρχικές αναφορές τους συνόδευαν εδώ και χρόνια (ήταν πρόεδροι πρωτοδικών και αυτές ξεκίνησα από πρωτοδίκες ακόμα) άρα γεννάται κι ένα επιπλέον ερώτημα: Πως προήχθησαν ρε παιδιά αφού είχαν τόσες μεγάλες, όπως περιγράφεται, καθυστερήσεις;

Ο αριθμός εν τέλει των 24 δικαστών σε 11 μήνες δείχνει πως το προβληματικό κομμάτι της Δικαιοσύνης (είτε λόγω ανεπάρκειας, είτε λόγω αδιαφορίας αυτών των προσώπων, είτε λόγω προσωπικών προβλημάτων) ήταν μεγάλο και παραμένει μεγάλο.

Μην εξαπατόμαστε όμως. Αυτή είναι μια αρχή , έστω καθυστερημένη. Αλλά δε θα λύσει το πρόβλημα , γιατί απλώς οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη δεν είναι θέμα μόνο των δικαστών αλλά κυρίως είναι θέμα της διαχρονικής ανεπάρκειας του Κράτους να δώσει τα εφόδια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά..

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ