Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

“Debate” των υποψηφίων προέδρων του ΔΣΑ στο Dikastiko.gr – BINTEO

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μίλησαν στο dikastiko.gr και απάντησαν on camera σε κρίσιμα ερωτήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Debate” των υποψηφίων προέδρων του ΔΣΑ στο Dikastiko.gr – BINTEO

του Γιάννη Κούσουλα

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις εκλογές των δικηγορικών συλλόγων, καθώς την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου οι δικηγόροι τις Αθήνας θα προσέλθουν στις κάλπες έτσι ώστε να εκλέξουν το Διοικητικό τους Συμβούλιο και τον επόμενο πρόεδρό τους.

Το dikastiko.gr επικοινώνησε με τους έξι από τους οκτώ υποψηφίους οι οποίοι απάντησαν σε κρίσιμα ερωτήματα που ενδιαφέρουν τους συναδέλφους τους πριν φτάσουν στις κάλπες.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι στις εκλογές του ΔΣΑ εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εκλεγούν, τις πρώτες κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν εάν εκλεγούν, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί ο παρεμβατικός ρόλος του κορυφαίου επιστημονικού συλλόγου της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι οι δικηγόροι θα κληθούν σε 40 εκλογικά τμήματα, από τις 07.00 το πρωί ως τις 19.00, ενώ οι εκλογές του ΔΣΑ θα γίνουν με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας, που αναφέρουν πως για να εισέρχονται στο χώρο θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (6μήνου), είτε (για ανεμβολίαστους) μοριακό τεστ 72 ωρών , είτε rapid test 48 ωρών. Εκλογές ΔΣΑ

Εκλογές ΔΣΑ: Τι απάντησαν οι υποψήφιοι πρόεδροι στο Dikastiko.gr

Μιλώντας on camera στο dikastiko.gr ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός που στηρίζεται από το συνδυασμό «Ενιαίο ψηφοδέλτιο» ανέφερε ότι «μετά από τέσσερα χρόνια η δικηγορία που παραδίδουμε στους όλους συναδέλφους του Συλλόγου είναι διαφορετική. Η ψηφιακή εποχή είναι μπροστά μας και είναι μία πραγματικότητα καινούρια».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ότι δεν έρχεται να δώσει υποσχέσεις στους δικηγόρους. «Εμείς έχουμε κάνει πράγματα, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα και ότι έχουμε ενδιαφερθεί για τους δικηγόρους και επειδή το έχουμε κάνει αυτό πιστεύω είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι μπορεί και την επόμενη ημέρα να συνεχίσουμε αυτή την πορεία που έχουμε ξεκινήσει…», ανέφερε.

Ο κ. Βερβεσός έστειλε μήνυμα στους νέους δικηγόρους λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να ακούσουν αυτούς που «τους τάζουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν».

«Πρέπει να μάθουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους», πρόσθεσε.

Για την πρώτη του ενέργεια εάν εκλεγεί είπε ότι θέλει να τροποποιήσει τον κώδικα δικηγόρων στα ασυμβίβαστα.

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος που εκπροσωπεί το συνδυασμό «Με Το Δικηγόρο» τόνισε στο dikastiko.gr ότι «είμαστε η μόνη πραγματική αλλαγή που μπορεί να επέλθει στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Έχουμε δείξει με την πορεία μας, με το έργο μας, με την παρουσία μας εντός και εκτός διοικητικού συμβουλίου ότι εάν οι συνάδελφοι επιθυμούν μία πραγματική αλλαγή, αυτή μπορούμε να την πετύχουμε εμείς».

Αναφορικά με τις πρώτες κινήσεις που θα προχωρήσει εάν εκλεγεί, ο κ. Αναστασόπουλος είπε «να ανατάξουμε το κύρος και την αξιοπρέπειά μας». τόνισε ότι θα πάρουν σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών «για να πάρουμε πίσω το χαμένο μας κύρος και τη χαμένη μας αξιοπρέπεια», όπως είπε.

Για τους νέους δικηγόρους που θα ψηφίσουν φέτος είπε: «Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τους εκφράσουμε πραγματικά, γιατί είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κατανοήσουμε τα προβλήματά τους. Για εμάς οι νέοι και οι ασκούμενοι δικηγόροι θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Με τη σειρά του ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος που εκπροσωπεί τον συνδυασμό «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ με τον Μιχάλη Καλαντζόπουλο- Σύγχρονη Δικηγορία στην πράξη, Παρίσταμαι Υπέρ, Επείγει, Δικηγορική Συνείδηση» ζήτησε αρχικά από τους συναδέλφους του να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Παράλληλα ζήτησε την στήριξή τους «έχοντας» όπως είπε «μία πορεία στο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου». Τόνισε πως έχει την απαραίτητη εμπειρία και γνωρίζει την καθημερινότητα και τα προβλήματα του δικηγόρου και ότι έχει διάθεση να προσφέρει γνωρίζοντας την καθημερινότητα των δικηγόρων.

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η πρώτη του ενέργεια εάν εκλεγεί μετά τις εκλογές του ΔΣΑ, θα είναι να προχωρήσει στη σύσταση μίας επιστημονικής επιτροπής με τους καλύτερους στα διάφορα αντικείμενα οι οποίοι θα είναι εκεί για να προσφέρουν. «Αυτό σημαίνει ότι ο ΔΣΑ δεν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά θα παρεμβαίνει, δεν θα είναι ουραγός, αλλά θα είναι πρωτοπόρος των εξελίξεων. Θα είμαστε εκεί για να παρεμβαίνουμε στα μικρά και στα μεγάλα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Θέμης Σοφός που εκπροσωπεί τους «Εργατικούς», εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκουν οι «Εργατικοί» με την υποψηφιότητά τους είναι η αναβάθμιση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος, του ΔΣΑ και των φυσικών και ηλεκτρονικών υποδομών της απονομής της δικαιοσύνης.

Όπως είπε ο ίδιος η πρώτη ενέργεια στην οποία θα προχωρήσει εάν εκλεγεί είναι η σύσταση 10 επιτροπών όπου η κάθε μία θα απαρτίζεται από 50 δικηγόρους για την παρακολούθηση του νομοθετικού έργου ανά δικαιικό κλάδο.

«Σκοπεύουμε να βελτιώσουμε την απονομή της δικαιοσύνης με τη διαδοχική και ισχυρή πίεση προς την εκτελεστική εξουσία για την αύξηση των ηλεκτρονικών μέσων πρόσβασης στη δικαιοσύνη από το δικηγόρο, τη βελτίωση των υποδομών και τη διαρκή επιμόρφωση και βοήθεια των νέων.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, Χάρης Κονδύλης με τον συνδυασμό «Διεκδικώ Περισσότερα Στην Πράξη» ότι η παράταξή του διεκδικεί την αναβάθμιση του επαγγέλματος και την ένταξή του στη νέα ψηφιακή εποχή. «Να θυμηθούμε πραγματικά τους λόγους για τους οποίους επιλέξαμε να γίνουμε δικηγόροι, γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να αλλάξουμε τον σύλλογό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κονδύλης τόνισε ότι «πρέπει να ψηφίσουμε όλοι και να αυξηθεί η συμμετοχή» γιατί όπως εξήγησε «αυτό είναι προς όφελος όλων των συναδέλφων και του συλλόγου».

Εξήγησε τις προτάσεις του συνδυασμού του αναφορικά με τους νέους δικηγόρους. Έκανε λόγο για μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους δικηγόρους.

Στο dikastiko.gr, μίλησε και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή», Θανάσης Καμπαγιάννης.

Ο υποψήφιος άσκησε δριμεία κριτική στην απερχόμενη ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναφορικά με την – όπως λέει ο ίδιος – αδράνεια που τήρησε όταν η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις που αφορούσαν τα δικαστήρια την περίοδο του lockdown.

Ο κ. Καμπαγιάννης είπε μεταξύ άλλων«Ο λόγος που συμμετέχουμε και κατεβαίνουμε στις εκλογές είναι επειδή ακούμε τη φωνή των συναδέλφων και των συναδελφισσών που έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο σύλλογός μας έχει καταλήξει να είναι ένα εξάρτημα της εκτελεστικής εξουσίας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει χθες. Φάνηκε το πόσο πολύ συμβαίνει αυτό από τον τρόπο που μας αντιμετώπισε η κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας οπότε και μας έκλεισε στην πραγματικότητα τα γραφεία μας με το καθεστώς αναστολής και ημιαναστολής των δικαστηρίων. Στάση απέναντι στην οποία ο ΔΣΑ, η απερχόμενη ηγεσία του αλλά και η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου τήρησε όχι μόνο στάση κατευνασμού της κυβέρνησης, αλλά στάση απόλυτης αδράνειας και σιωπής».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ