Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

Ειδικό δικαστήριο: “Ώρα κατηγορητηρίου” για τους Παπαγγελόπουλο-Τουλουπάκη

Αβέβαιο εάν θα ξεκινήσει στη σημερινή συνεδρίαση η εξέταση των μαρτύρων, που έχουν κληθεί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό δικαστήριο: “Ώρα κατηγορητηρίου” για τους Παπαγγελόπουλο-Τουλουπάκη eurokinissi

Μετά την απόρριψη αιτημάτων από τους κατηγορούμενους, τα οποία απασχόλησαν το Ειδικό Δικαστήριο στις προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα αναμένεται να προχωρήσει η εισαγγελέας της έδρας, Όλγα Σμυρλή, στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

Σημειώνεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δικάζεται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος ενώ η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας.

Ανάλογα με την εξέλιξη της συνεδρίασης, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως ενδέχεται να τεθούν ενστάσεις από την υπεράσπιση και επί του κατηγορητηρίου, δεν αποκλείεται στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την εξέταση μαρτύρων.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει σε προηγούμενη συνεδρίαση η πρόεδρος της έδρας οι πρώτοι πέντε μάρτυρες που θα εξετάσει θα είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Ξανθός, Έφη Χριστοφιλοπούλου, αλλά και οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Το πιθανότερο δε είναι ο πρώτος που θα κληθεί να εξεταστεί να είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

Ειδικό Δικαστήριο: Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη η δίκη

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας απορρίφθηκε πάντως – όπως έγραψε το dikastiko.gr – το αίτημα των κατηγορουμένων για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης.

Το αίτημα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία 8 – 5 από το Ειδικό Δικαστήριο. Ανάμεσα στους πέντε δικαστές που μειοψήφισαν ήταν και η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου η οποία ψήφισε υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης.

Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

«Η πλειοψηφία έκρινε ότι δεν υφίσταται σημαντικό δημόσιο συμφέρον, αλλά και πως το κατηγορητήριο είναι περιορισμένο» σημείωσε η κα. Ηλιοπούλου, ενώ νωρίτερα υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης είχε ταχθεί η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή.

«Πρέπει να επισημάνω ότι ο δικαστής και ο εισαγγελέας κρίνει κατά νόμο και κατά συνείδηση. Στην προκειμένη περίπτωση δεν βρίσκω λόγους για τους οποίους να μη συναινέσω. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η υπόθεση έχει απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την πολιτική ζωή του τόπου και όχι μόνο. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η δίκη δεν περικλείει δημόσιο συμφέρον. Ορισμένα τεχνικά θέματα και το εάν θα υπάρχει ολική ή μερική κάλυψη αν το δικαστήριο το αποφασίσει θα τα δούμε» ανέφερε.

Υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα, ο Βασίλης Χειρδάρης, συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «Αν συναινεί ο εισαγγελέας και οι διάδικοι κάτι τέτοιο επιτρέπεται από το νόμο. Γιατί να θελουμε ζωντανή μετάδοση; Δεν αρκούν οι δημοσιογράφοι του εντύπου τύπου ή των καναλιών; Όμως απαιτείται το ανώτατο επίπεδο δημοσιότητας γιατί τώρα καλύπτεται ένα μέρος της διαδικασίας».

Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

Αποβολή πολιτικής αγωγής

Την απόρριψη του αιτήματος υποστήριξης της κατηγορίας από την πρώην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη αποφάσισε επίσης στην προηγούμενη συνεδρίαση το Ειδικό Δικαστήριο, αφού προηγουμένως άκουσε την πρόταση της εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή.

«Το δικαστήριο διατάσσει την αποβολή της παριστάμενης προς υποστήριξη της κατηγορίας» ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Αντίστοιχα, η εισαγγελέας είχε εισηγηθεί το ίδιο, εξηγώντας: «Η μάρτυρας Γεωργία Τσατάνη δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας πριν την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου, αλλά και στις 16 Φεβρουαρίου 2022 στην ανακρίτρια είχε υποβάλλει γραπτή. Δεν προέκυψε προγενέστερη δήλωση πριν την παρέλευση της πενταετίας που απαιτεί ο νόμος από την τέλεση της πράξης όποτε και έχει παραγραφεί δήλωση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ