Σάββατο 28 Μαϊου 2022

Facebook: Νέα «εργαλεία» βοηθούν στην αποτροπή ξένης ανάμειξης στις ευρωεκλογές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Facebook: Νέα «εργαλεία» βοηθούν στην αποτροπή ξένης ανάμειξης στις ευρωεκλογές

Την ενσωμάτωση «νέων εργαλείων» στο Facebook από το τέλος Μαρτίου ανακοίνωσαν στις Βρυξέλλες οι υπεύθυνοι του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός είναι η αντιμετώπιση τυχόν περιπτώσεων ξένης ανάμειξης κατά την διάρκεια των ευρωεκλογών (Μάιος 2019), έπειτα και από σχετικές ανησυχίες που εκφράστηκαν και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης και ηγέτης των Βρετανών Φιλελευθέρων, Νικ Κλεγκ, ανταποκρίνεται επίσης στην κινητοποίηση κατά της παραπληροφόρησης που ξεκίνησε στις αρχές του Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο παρελθόν to Facebook είχε δεχθεί έντονη κριτική για τη λειτουργία του αφού, σύμφωνα με τους επικριτές του,  τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν από τους αρμόδιους για τον έλεγχο του περιεχομένου του ιστοτόπου δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν (και να εμποδίσουν) τις εκστρατείες χειραγώγησης του αμερικανικού εκλογικού σώματος κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016 που αποδίδονται στην Ρωσία.

Δεδομένης της αρνητικής κριτικής και της εμπειρίας από τα λάθη των περασμένων ετών, οι υπεύθυνοι του Facebook προσπαθούν τώρα, ενόψει των ευρωεκλογών, να «προλάβουν» ανάλογα περιστατικά παρέμβασης-χειραγώγησης που τυχόν επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη.

Κατά συνέπεια, ο Νικ Κλεγκ, που σήμερα είναι διευθυντής των δημοσίων υποθέσεων της εταιρείας του Facebook σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε την εισαγωγή στο τέλος του Μαρτίου «νέων εργαλείων», που αναμένεται να συμβάλουν στην πρόληψη της ξένης ανάμειξης στις ευρωεκλογές και να καταστήσουν περισσότερο διαφανή τα μέσα διαφήμισης στο Facebook. Ο Κλεγκ εξήγησε ενώπιον των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ότι, όλοι όσοι θέλουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία ή να δημοσιεύσουν διαφήμιση στο Facebook θα πρέπει πρώτα να έχουν την συγκατάθεση της εταιρείας. «Θα αναρτούμε μία ειδοποίηση ότι δεν φέρουμε ευθύνη και θα συνοδεύεται από την ένδειξη «πληρωμένο από» στις καταχωρήσεις αυτές», πρόσθεσε ο διευθυντής των δημοσίων υποθέσεων του Facebook.

«Όλες οι πολιτικές καταχωρήσεις θα φυλάσσονται σε μία βιβλιοθήκη στην οποία θα έχει πρόσβαση το κοινό για μία μέγιστη περίοδο επτά ετών», διευκρίνισε ο Νικ Κλεγκ.

Για τον συντονισμό αυτών των επιχειρήσεων ζωτικής σημασίας, ο Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε την σύσταση –μέσα στην άνοιξη- ενός επιχειρησιακού κέντρου με έδρα το Δουβλίνο, που θα έχει ως στόχο την ακεραιότητα των εκλογών.

Ανάμεσα στις υποθέσεις εξαιτίας των οποίων το Facebook έχει δεχτεί επικρίσεις, αλλά και προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες κυρώσεις από αρμόδια όργανα, αναφορικά με την ορθή και έννομη λειτουργία του, είναι και το σκάνδαλο της εκμετάλλευσης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, που συνδέεται με την εταιρεία Cambridge Analytica.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ