Ρήτρα αναπροσαρμογής-Bερβεσός: Για ποιους ισχύει απαγόρευση διακοπής – Λεχουρίτης: Να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν για έναν μήνα

Διευκρινίσεις έδωσε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας για το θέμα που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά

NEWSROOM
Ρήτρα αναπροσαρμογής-Bερβεσός: Για ποιους ισχύει απαγόρευση διακοπής – Λεχουρίτης: Να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν για έναν μήνα

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο έκανε την Πέμπτη, δεκτή εν μέρει όπως έγραψε το dikastiko.gr, τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις και απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ 

Στο μεταξύ για τις 6 Ιουλίου αναβλήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας η εκδίκαση της πρώτης ομαδικής αγωγής κατά της ΔΕΗ για τη ρήτρα

eurokinissi

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Bερβεσός: Για ποιους ισχύει απαγόρευση διακοπής

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός για την ρήτρα αναπροσαρμογής ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση για απαγόρευση της διακοπής ρεύματος για ισχύει μόνο για όσους υπάγονται στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν.

Δείτε ΕΔΩ τον πίνακα

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Λεχουρίτης: Να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν για έναν μήνα

Στην εκπομπή του μίλησε και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική την αναστολή στις διακοπές ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες μέχρι την οριστική συζήτηση στις 7 Ιουλίου, ωστόσο υπογράμμισε πως άσχετα με την απόφαση του δικαστηρίου καλό θα είναι οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας να μην κόβουν το ρεύμα σε κανέναν για ένα μήνα, μέχρι να βγει η απόφαση.

Όπως είπε με την δικαστική απόφαση έκδοσης προσωρινής διαταγής αναστέλλεται η διακοπή ρεύματος αν δεν πληρωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Παράλληλα, σημείωσε πως γενικά δεν μπορεί να κόβεται το ρεύμα για λίγα ευρώ λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και τόνισε ότι οι πάροχοι ως τελευταία λύση εκβιασμού απειλούν με την διακοπή του ρεύματος.

Ας βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους οι πάροχοι. Να κάνουν υπομονή για ένα μήνα και να μην κόβουν το ρεύμα σε κανέναν, είπε τέλος ο κ. Λεχουρίτης.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Κοινή Δήλωση ΔΣΑ – Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και ΕΚΠΟΙΖΩ

1.Το δικαστήριο πιθανολόγησε την βασιμότητα της συλλογικής  αγωγής για να χορηγήσει την προσωρινή δικαστική προστασία την  οποία έδωσε. Έτσι έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η Ρήτρα  Αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία.

  1. Χορήγησε προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι 6/7/2022 η  οποία συνίσταται:

Στην απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε  όσους οικιακούς καταναλωτές, που ανήκουν στην ευρεία κατηγορία  των «ευάλωτων καταναλωτών», εάν δεν πληρώνουν το ποσό που  αντιστοιχεί στην Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Στους «ευάλωτους καταναλωτές» ανήκουν οι κάτωθι ειδικότερα,  οριζόμενες κατηγορίες:

(α) Οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή  Πενία. (Βλ. συννημένο Πίνακα)

(β) Οι Πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν  την επιμέλεια σύμφωνα με το νόμο και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο  βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή  υπάγονται οι Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που  χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών  υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές  μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές  αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.

(γ) Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της  ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο  δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.

(δ) Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή  ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά  προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του  λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική  τους σχέση με τον Προμηθευτή.

(ε) Οι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα  Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την  ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και  προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες.

  1. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η ΔΕΗ,  αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση μη διακοπής ηλεκτροδότησης ούτε  αυτής της κατηγορίας καταναλωτών.
  2. Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μια πρώτη νίκη κατά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Ο αγώνας συνεχίζεται σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες και στα κοινωνικά πεδία, μέχρι την τελική  δικαίωση!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ